De ballade van "en toen"

woensdag 12 oktober 2016

En toen was ik klaar met naaien, zoonlief, dochterlief en ondergetekende waren van nieuw gerief voorzien. U raadt het al, meneer Khadetjes stond nog in zijn spreekwoordelijke blootje, voor hem was er nog niets voorzien - nee, ik stuurde de mens niet zo de kerk in, gelukkig deed ik van 'klik-in-het-mandje'. Nochtans was er zelfs voor hem in mijn visioen een stofje voorzien, maar de tijd en het patroon... tja. Ondanks het feit dat hier al wat herenhemden voorbij kwamen, was ik nog niet helemaal tevreden; meneer Khadetjes is nogal aan de lange smalle kant, wat makkelijk een vogelverschrikkerseffect geeft, niet zoals ik hem het liefst zie eigenlijk.

433-02
433-03
433-04

En toen viel er een enveloppe in de brievenbus, eentje waar ik vol spanning op zat te wachten. De grote broer van dit pareltje, als jij een hemdenpatroon kent met een mooiere pasvorm, mag je het me altijd laten weten maar wat mij betreft is dit, naja, perfectie. De lap stof lag op dat moment al maanden klaar, dus ik zette er zonder aarzelen mijn schaar in - we verzwijgen maar even voor meneer Khadetjes dat zij er prachtig nachtgoed van maakte, spreken we dat af? -.

433-05

En toen had ik een stamp onder mijn derrière nodig, want dat beginnen aan kleding voor volwassen, daar mankeert soms nog wat aan de uitvoering van het plan. Een garderobe bij elkaar dromen, dat is geen enkel probleem. Stof metersgewijs inslaan - lange lijven hebben véél stof nodig in mijn gedachten, in praktijk blijkt dat beter mee te vallen - valt zelfs onder de noemer 'kijk-eens-hoe-ik-hierin-uitblink'. Het patroon overnemen, het hele spel van merktekens en naadwaarde, hmm, niet echt mijn favoriete onderdeel. En dan komt het kritieke moment - kind van de jaren 80 zijnde weerklinkt nu in mijn hoofd "doet ie het of doet ie het niet" -; het eraan beginnen. Telkens weer maak ik mezelf wijs dat dat vreselijk moeilijk is, jongenskleding, kleding voor volwassenen. Onzin! Pure onzin, kan iemand me dat de volgende keer gewoon zeggen als mijn hersenen van 'tilt' doen?

433-06
433-07

Dossier gemaakt: Ik testte voor u de allerkleinste herenmaat uit - yep, lang en smal -, zijnde een 46. Hoewel mijn visioen voorzag in gepaspoilleerde knoopsgaten - gewoon voor het woord alleen al, geef nu zelf toe - hield ik het erg simpel; gewone knoopsgaten, de 'middelste' kraag en Amerikaanse mouwsplitten - Sharon vertelde me ooit eens dat dat veel moderner was dan de klassieke 'huisjes'mouwsplit. Je ziet dat dus van hier dat ik nooit of te nimmer nog een ouderwetse split ga maken #schaterlach.
Aan de lengte van het hemd zelf veranderde ik niets, bij de mouwen werd 5 cm toegevoegd - en ik kreeg het verzoek er een volgende keer nog wat extra toe te voegen. Oorspronkelijk stonden de rugnepen op het programma om het hemd mooi aansluitend te maken, maar meneer Khadetjes wou liever eerst wat wennen aan zijn hemd-op-maat. Als ik het ooit nog eens in mijn handen krijg, dat hemd, dan stik ik ze er stiekem in!
Mijn enige 'folie' bestond uit het aannaaien van de knopen met okerkleurig garen, net als één knoopsgat op het voorpand en beide knoopsgaten aan de mouwen. En nee, die manchetten horen er zo niet uit te zien - nee, ook die plooien niet -, laat het ons houden op "ik heb dat uitgebreid voor jullie getest zodat de handleiding op dat punt glashelder zal zijn". Geen dank #schaterlach

433-08
433-09

En toen was mijn fotokrediet op bij meneer Khadetjes. Stel je voor, venten fotograferen blijkt nog moeilijker dan kleuters fotograferen... u vergeeft mij dus de niet zo scherpe foto's van dit maaksel want -euh- ik durf hem werkelijk niet nog eens voor die muur zetten ;).

433-10
Stof: Limestone Feel Indigo (Art Gallery) - Patroon: Theo voor volwassenen van Zonen 09


En toen, toen werd ik holder-de-bolder head over heels weer tot over mijn oren verliefd op mijn vent. Want ziet dat af, zelden was ik contenter van een maaksel dan nu. En toen bedacht ik dat ik soms gewoon wat minder moet denken of tateren en gewoon doen. Ik kan het je alleen maar aanraden - nadat je van 'klik' gedaan hebt, want ook dat kan ik alleen maar aanraden.
Bij deze.
#stilte
#of-misschien-zit-ik-wel-luidop-te-schateren ;)

Stof in 2016: 27 in  - 109 uit  (16 gekocht&verwerkt - 3 gerecycleerd)  - #1in4uit


--JA, ik kreeg dit patroon van Zonen09 om het testpatroon te maken en de pasvorm te evalueren. Ik test graag omdat ik op die manier een inkijk krijg in het hele proces van patronen ontwerpen en ontwikkelen en ik stop daar best wel wat tijd en energie in. Ik toon jullie het hemd omdat ik - én meneer Khadetjes trouwens ook - er oprecht enthousiast over ben en het anders zelf zou gekocht hebben als ik niet had meegewerkt aan het testproces. Zoals altijd vertel ik jullie wat meer over hoe het er in mijn gedachten aan toe gaat, welkom in mijn hoofd en werktafel!--

65 opmerkingen:

 1. Oh ja, ik deed ook al van 'klik' en 'klik'. En bedankt voor je trap, die is aangekomen ;-) Ik maak er werk van! Hopelijk wordt het even schoon als dit hemd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De handleiding trekt je met voorzichtige hand door alle stappen, dat komt helemaal goed!

   Verwijderen
 2. Een herenhemd... Die klik durf ik nog niet te maken... Visioenen genoeg, maar een oh zo kieskeurige man... Zucht... Heel mooi!
  Zus 1

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   En hier geen kieskeurige man, dus durf ik me wel eens laten gaan. Het feit dat hij het dan ook met veel plezier draagt, dat geeft nog eens zoveel voldoening!

   Verwijderen
 3. Hij staat er heel schoon mee, die vent van u!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klik is al gebeurd. Tetteren ook alleen dat hemd maken is een horde die ik nog moet nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is zo mooi! Geef die mens een volledige kleerkast vol hemden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mocht het zijn standaardoutfit zijn, met veel plezier... helaas ziet de werkkleding er héél wat anders uit #schaterlach

   Verwijderen
 6. Stilte voor al dat moois en die romantiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb vorige week voor het eerst een hemdje genaaid in maatje 92 uit de Lmv. Het patroon van zonen09 voor tieners is besteld en mijn plan is om er een te maken voor mijn 14 jarige voor met de feestdagen 😉 Dat van jouw is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kijk er al naar uit Carla!
   Ik kocht me vorig week ook het tienerpatroon - hoewel die oudste van mij nog lang geen tiener is #gelukkig, zit hij aan de laatste kindermaat.

   Verwijderen
 8. Geweldig! Ik maakte voor mijne heer ook eens een hemd, voor een wedstrijd dus had ik echt foto's nodig. Ge had zijn gezicht moeten zien toen ik dat laatste er bij vertelde. Ik vind dat hij u verwend heeft door zo veel foto's te laten nemen!
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsss, zo'n dingen moogt ge niet zeggen als hij ze kan lezen #schaterlach. Nee, dat stofje en mijn instellingen waren precies geen goede match, maar allé, dat maakt mij niet minder content over het maaksel.

   Verwijderen
 9. Mooi! Ja ik denk ook steeds dat het moeilijker is dan het is, misschien dat ik het eens aandurf ; )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een 'boekskespatroon' zou ik twijfelen, maar met deze handleiding --en bijkomende online aanpashandleiding aan ieder 'mannelijk probleem' dat bestaat-- kan ik alleen maar denken "doen"!

   Verwijderen
 10. Fiefiew (stel je hier een fluitend geluid bij voor) die mijnheer Khadetjes mag meer op den blog komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gij scheef geval #schaterlach
   't is trouwens de eerste keer dat zijn hoofd hier verschijnt, van een primeur gesproken!

   Verwijderen
 11. Schoon hemd en een schoon model. Geniet ervan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi. Ik heb het patroon besteld want hier liggen ook al wat lappen stof klaar om de man des huizes te verwennen. ;-) hoop dat het dan net zo mooi wordt als bij jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig! Ik heb ook last van uitstelgedrag bij hemden. Maar nu heb ik mezelf gestraft want doordat ik deze zomer geen maakte moet het nu met lange mouwen, slik. Gelukkig is er dan een workshop met dit prachtige patroon!
  Ik zou zeggen maak er nog eentje maar dan met die rugnepen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je weet ondertussen welke mouwsplit je moet kiezen hé ;). En met An erbij komt dat toch helemaal goed!

   Verwijderen
 14. Schaterlachen? Nee, ook al is het verhaal weer hilarisch, ik sta toch vooral met mijn mond vol tanden te kijken naar dat schoons.
  En supertip, dat we geen klassieke mouwsplitten moeten leren maken, "want da's niet modern ". Mwahahaha, nu schaterlach ik wel degelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. moh zo schattig, helemaal terug verliefd op de vent :)
  seg, ik vind die manchetten schoon zo, ik zie begot niet wat daar mis aan zou zijn, do explain :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha! Ik ben natuurlijk wel zo slim geweest om géén foto van de andere kant te nemen... in plaats van keurige rechte manchetten is er bij mij - letterlijk - een hoek af en de plooien zitten naar de foute kant #schaterlach. Vrouw, en gij dwingt mij hier dat zo online te zetten ;)

   Verwijderen
 16. Prachtig hemd, hier gaan jullie allebei veel geniet van hebben, hij om te dragen, en jij om te bewonderen! Mag ik zo onbeleefd zijn om te vragen naar hoe groot jouw man is? Want dat is het enige wat mij tegenhoudt om zelf een herenhemd te maken. Mijn man is ook lang en smal (1.89 meter en 68 kilo), maar ik zou nooit het kleinste maatje durven nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meneer Khadetjes is 186cm lang en ik vermoed dat hij ongeveer hetzelfde gewicht heeft als jouw man. Op basis van de maten die ik bij hem opgenomen had, zou ik ook nooit het kleinste maatje gemaakt hebben, maar als je kijkt naar zijn schouders, is dat wel de maat die hij nodig heeft.
   Ik puurde de maat uit met tshirts, die passeerden hier nog niet. De eerste maakte ik in maat 50 (op basis van wat ik opgemeten had); véél te groot, de 48 zat ook nog ruim... dus maakte ik een 46 die hem als gegoten zat. En aangezien alle Zonen09 patronen dezelfde maat hanteren, is dat ook zijn hemdmaat.

   Verwijderen
 17. Super... wat is er mis met die manchetten? Volgens mij perfect... manchetten? Help! Iets wat mij ontzettend tegen houdt voor het maken van mannenhemden...en middelste kraag? Chinees voor me...is dat zo met een opstaand stukje? brrrrr.... ook weer niet simpel... ooit maakte ik dat al eens... precisiewerkjes ... niet mijn beste kant. Maar het is een supermooi hemd in een geweldig schoon stofke... we zwijgen als vermoord maar voor dat ander doeleind was het ook schoon...;-) Weer eens bewezen wat voor ne "krak" dat gij zijt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, wat er met de manchetten mankeert lees je iets hierboven (boy, geen idee wat ik daar uitstak) maar zo'n Amerikaanse mouwsplit is goed te doen hoor, zeker bij een mannenhemd - ahja, zoveel groter dan bij een klein hemdje en dus makkelijker.
   De 'middelste' kraag slaat op het feit dat het patroon 3 soorten kragen omvat; een moderne kraag, een klassieke kraag en een retrokraag (het verschil zit onder andere in hoe de 'punten' van de kraag vallen of hoe groot die zijn).
   Niets te krakken dus lieverd, schoontjes het patroon volgen!

   Verwijderen
 18. Mannen die op een blog willen opduiken, alleen daarvoor al 'chapeau' ... heel mooi gedaan in elk geval, ik vind dat oker stiksel ook heel tof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook :). Het was me nét te veel blauw, dus ben ik blij dat ik het toch deed - meneer Khadetjes keek behoorlijk bedenkelijk toen ik het voorstelde.

   Verwijderen
 19. Geweldig Sarah en dank je voor alle aanmoedigingen en schone woorden over Zonen 09 die je hier neerpent!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wow seg! ik word spontaan mee verliefd. Na ja, bijna é :) Echt schoon gerief! Ik moet er voor mijne vent ook nog eens één maken. Maar eerst stof shoppen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi! Wow! Kleding voor de man... daar komen de man en ik precies nog niet uit. Een hoody moest het worden zo besloot mijn lief, zonder rits of zak, maar ook niet saai uni, het moet wel wat extra's hebben.... om vervolgens een colourblockversie resoluut af te wijzen. Mijn meneer denkt dat ik kan toveren, de schat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Volledig akkoord, de volgende keer stik je daar gewoon die rugnepen stiekem in ... wedden dat het dan nog perfecter dan perfect wordt ? ... en hij stiekem volledig "in zwijm valt" voor je en nooit geen andere hemden meer wil ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jo! Ik zit hier lichtelijk te gieren ;).
   Maar aangezien jij de meest schone hemden weet te produceren, volg ik gewoon je raad op!

   Verwijderen
 23. Haha Sarah, zalig om te lezen!! Perfecte stof, perfect patroon, perfect gemaakt (geen foutjes, gewoon je eigen toegevoegde details) en een perfecte vent!
  Ik zeg je, meer moet dat niet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Het patroon ligt hier ook al klaar. Maar waarom toch moest ik nu perse een vent hebben die niet van prints houdt :( Effen is ook maar zo effen. Misschien dat deze foto's hem kunnen overtuigen. Ik ga het op zijn minst proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! Ik duim mee!!
   Ik besef wel dat ik gezegend ben met een ongelooflijk lief exemplaar dat absoluut niet kieskeurig is over maaksels - hoewel, met een roze exemplaar zou ik wellicht ook niet moeten afkomen.

   Verwijderen
 25. Wat een super mooi Theo hemd!!! De ideale inspiratie om mezelf ook die spreekwoordelijke schop te geven want manlief vraagt al een hele tijd achter een nieuw hemd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat gaan er hier een hemden gemaakt worden, als ik jullie allemaal op jullie woord mag geloven! Ik kijk er al naar uit!

   Verwijderen
 26. Je hebt me overtuigd! Een hemd voor de man leek me tot nu echt een brug te ver (een chess sweater is het enige dat hij ooit kreeg van mij). Misschien een leuk, kerst- nieuwjaars-, valentijns-,... cadeautje. We zien wel wanneer ik nog eens uit mijn startblokken schiet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed gedacht, roep maar als je een duwtje in de rug nodig hebt!

   Verwijderen
 27. Ook al zo'n schoon hemd! Na mijn 12-urenmarathon met het Knipmode hemd denk ik nog steeds niet dat ik er mij nog een keer aan ga durven wagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonde, want er is -ahum- nogal een serieus verschil in de handleiding die je erbij krijgt ;). Ik zou er toch voor gaan vrouw!

   Verwijderen
 28. Heel mooi zeg!! Knap!

  Ik heb mijn man ook al een hele tijd een hemd beloofd, dus ik hoop dat dit patroon ook voor hem iets gaat zijn. Hier een heel ander figuur, maar dat zou met de variaties in het patroon moeten lukken blijkbaar... maar ik ga toch even afwachten tot ik die zie verschijnen en mijn man zijn goedkeuring geeft :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die aanpassingen kun je nu al bekijken hé, dus misschien moet je dat maar eens proberen? Want er is werkelijk aan ieder figuur gedacht!

   Verwijderen
 29. Wat heb je dat prachtig passend gekregen, schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat heb je dat weer knap gedaan ... én in woord en beeld gebracht!
  Trouwens, zeg me alsjeblieft dat dé muur niet overschilderd is en dat dit een andere is!
  En dan ga ik nu van 'Skippy' in mijn hoofd naar 'Doet ie het of doet ie het niet?'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach Het is een andere muur lieverd, geen zorgen ;)

   Verwijderen
 31. Super mooi! En bij doet het toch maar mooi voor jou, zo poseren. Echt chique dinges, ik ben helemaal wild van de okerkleurige details!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. oooh, hoe schoon zeg!! heel erg geslaagd!! hele mooie stof en het hemd ziet er gewoonweg perfect uit, helemaal op zijn lijf geschreven!! ik kocht ook het patroon, het is zelfs al tot in Amerika geraakt intussen. En stof heb ik ook al liggen. Nu al die andere stappen nog... benieuwd wanneer dat ervan gaat komen ;-) (zeker als zelfs een knuffeldoekje voor het goeie doel nog niet lukt...!!??!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, voor een hemd heb je wel net iets meer tijd nodig #schaterlach. Maar ooit hé, dan valt alles op zijn plek en dan lukt het je!

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.