Op komst: Mind The Whale

maandag 3 augustus 2015
344-01

Hoe meer jaren hier verstrijken, hoe beter ik word in "nee" zeggen. Geen zin in iets? Ik ben duidelijk vanaf 't begin, nee zal het zijn. Een aantal mensen echter, die mogen mij -bijna- alles vragen... zij is er daar eentje van. Vorig jaar broedde ze op een boekentas, deadlines zorgden ervoor dat die plannen niet uitgevoerd werden, maar dit jaar staat een eersteleerjaarder op de menu. En toevallig hebben we allebei zo'n exemplaar in huis.

344-02 344-03 344-04

De maanden gleden voorbij zonder nieuws. In mijn zoektocht naar het-geschikte-patroon belandde er al heel wat op mijn scherm en in mijn handen. Zonder het nodige enthousiasme, de klik was er niet. Tot er een briefje meekwam van school, met hoe die boekentas er dan uit moest zien. Nog voor ik goed en wel met mijn ogen kon knipperen, passeerde dit exemplaar mijn scherm.
Instant verliefd.
En hoe.

344-05 344-06 344-07

Je moet me wat kennen...
Anders kun je het je echt niet voorstellen hoe ik op en neer zat te wippen toen ik het patroon in mijn handen had. Hoe ik in de voorraad begon te snuisteren, op zoek naar de goede combinatie voor dat kind van mij. Plezant voor mij, niet te uitbundig voor hem. Want hoewel hij me alles zou laten maken, heeft het kind een heel wat gematigdere smaak dan zijn moeder. De geplande jurk voor dochterlief moest eraan geloven, de lap kreeg herbestemming boekentas, een bestorming van enkele stoffenwinkels later was het plaatje in mijn hoofd en handen in orde. Het patroon is zo ontworpen dat je je volledig kunt uitleven in het mixen van kleuren, texturen, ... De bestemmeling in het achterhoofd houdende werd dit een relatief 'sober' exemplaar - maar volgens mij kan een nog 'soberdere' versie ongelooflijk mooi zijn, door het lijnenspel alleen al.

344-08 344-09 344-10

Het resultaat? Daar ben ik echt, maar dan ook echt content mee. Mocht ik naar school gaan, ik nam die zonder twijfel mee onder de arm. Maar misschien nog wat over de stoffenkeuze. Ik heb een reputatie hoog te houden, ik houd nogal van stevig. Omdat ik zo ben, maar ook omdat de Khadetjes - zelfs al probeer ik daar op allerlei manieren wat aan te doen - niet van de voorzichtige soort zijn. Boekentassen worden niet gedragen zoals het hoort, maar gesleept en gesleurd, ze vliegen van de ene hoek naar de andere, ... Ondanks al mijn pogingen zie ik dat in de nabije toekomst niet echt veranderen. Stevig, daar ging ik voor. De stoffen, daar ging ik geen lichte katoentjes voor gebruiken. Dat leverde me een combinatie op van canvas, een ultra stevige gordijnstof en nog meer canvas aan de binnenkant. Smeltende ultra stevige gordijnstof, zo ontdekte ik bij het strijken van een van de eerste stiksels - een gewaarschuwd vrouw is er twee waard.

344-11 344-12

Ze blijft me steeds verbazen, echt - jaaaa, ik ben fan, ik blijf het nog even rond jullie oren slaan. Een ontwerp dat niet allen mooi maar ook uitgekiend, origineel én maakbaar is, je moet het maar kunnen - en doen. Het was al even geleden dat hier een tas de revue passeerde, maar ik genoot er met volle teugen van.
Doekjes ga ik er niet om winden, het is een stevige dobber om te maken. Er zijn heel wat te knippen onderdelen, een quasi oneindig aantal stappen waardoor het wel even duurt voor de tas ineen zit, maar wat mij betreft is het resultaat iedere minuut waard! Meer nog, ik probeer -min of meer- geduldig te wachten op de kleuterversie om hetzelfde kunstje te herhalen. Deadline 1 september? Daar lach ik mee ;) Zin om met me mee te lachen? Vanaf morgen is deze parel beschikbaar, ik hoop dat je er klaar voor bent!

344-13

Stashbusten in 2015: 30 in  - 141 uit  (18 gekocht&verwerkt - 3 hergebruikt - 38 verkocht)  - #1in4uit

82 opmerkingen:

 1. Super...,mocht ik terug in de tijd gaan en weer op de schoolbank belanden ik zou stikjaloers zijn op dit prachtige exemplaar . knappe combinatie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kwijl van mijn gezicht afvegend drukte ik door naar de linkjes en het bleef maar stromen. Ik wil hem ook, hier geen boekentas nodig op de lagere school, rugtasje met broodtrommel en fruit is voldoende, maar misschien eentje voor mezelf, gewoon patroontje vergroten toch.. ik houd je betty bowling in gedachten. Zelf kan ik hem goed gebruiken, nu nog wcahten tot morgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit exemplaar is behoorlijk,ruim, veel vergroten zou ik precies niet doen :)
   En gek, geen boekentassen in de lagere school!

   Verwijderen
 3. Smelt *** Zo mooi! Ik zit heel graag achter mijn naaimachine maar als ik zulke mooie dingen zie verschijnen op het net dan denk ik 'Had ik het geduld maar om ook zo iets te kunnen maken!'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :). Ik maak heel graag kleding, maar als ik zoiets kan/mag doen, gaat mijn hart plots in overdrive ;)

   Verwijderen
 4. Wauw! Tis dan ook echt een prachtexemplaar! Ik zou ook fan zijn :-) en wat een geluk... die van mij moet pas volgend jaar in september naar school dus tegen dan is die kleine versie er vast wel en heb ik nog wat tijd om er eentje ineen te steken ;-)
  Wikkelgatjes (eenhuisjeopdebuiten.wordpress.com)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kleine versie volgt zeer binnenkort - als in de komende weken, kun je alvast wat oefenen ;)

   Verwijderen
 5. Amai! Zo schoon! Het is nog wel efkes, maar als mijn buikbewoner naar het eerste leerjaar gaat, dan weet ik waar ik moet zijn voor hulp ;-) En zo tof die rits in 2 verschillende kleuren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach. Misschien kun je met de kleuterversie beginnen, moet je niet zo.ang wachten ;). Ik wou dat ik zelf op het idee van de ritsen gekomen was, helaas - volledig ontleend van eenvan Riet haar ingevingen.

   Verwijderen
 6. Mooi gemaakt! Veel leuker dan de tassen die ik vroeger had. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je beschrijft het helemaal goed! prachtig exemplaar!! Ik wacht mee op de kleuterversie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw Wauw Wauw! Joepie, nu weet ik dus dat ik volgend jaar ook geen boekentas koop maar maak. Wat een prachtexemplaar! En die mogelijke combinaties van effen stoffen met katoen. Oooooh in love!
  En dan vergeet ik bijna nog je een compliment te geven over de prachtige stoffen combinatie, en de top afwerking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci jong ;). Ik dacht zelfs even aan die koeren beestjes canvas van bij jou - maar dat zag mijn Khadetje niet zo zitten... Jammer he!

   Verwijderen
 9. Schoon! Dat van die smeltende stof herken ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zwijmel ende kwijl! maar zoooooo schoon! maar echt zooooooo schoon! en zei ik al dat hij echt ongelooflijk schoon is?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, daar mag je terecht trots op zijn!! Ooit wil ik er mij toch ook eens aan wagen, als ik eens veeeel tijd heb :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw, zo mooi! Mooie stofcombinatie en ik ben fan van je topstitching :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik twijfelde even, maar met een oranje fan in huis kon ik het toch niet laten...

   Verwijderen
 13. Zooo schoooooooooooon! Waar komt die vossenstof vandaan trouwens? Ik heb het 3 voskes rondlopen, dus hier passeren heel geregeld vossenstofkes, maar dit is echt wel een pareltje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moest wat snel gaan, dus was ik niet zo flink met mijn vermeldingen en zo... De vossen kocht ik een tijd geleden bij de Stoffenkamer, ze zijn van Birch (Charley Harper ontwierp het, de naam is Foxsimilies). Succes met de zoektocht!

   Verwijderen
 14. Wauw!!! Wij willen die ook!!
  Is het patroon enkel voor de eerste leerjaars? Wordt het kleuterpatroon ook gemaakt of zit die maat erbij?
  Hoe groot is jou afgewerkte versie?
  Sorry voor de vele vragen S. ;-) ik heb online precies wat gemist!!
  T'is zo schoon! en is die ook handig?? :-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach, wat een enthousiasme!
   Dit is een lagere school boekentas, dus volgens mij kunnen alle leerjaren ermee aan de slag. De kleuterversie zal een apart patroon zijn. Wat het formaat betreft kan ik je even niet helpen - klik eens door naar Riet of denk aan een ringmap, plaats voor lunchdoos, waterflesje, tussendoortje en nog wat spullen. Ruim genoeg lijkt me. Ik heb uiteraard nog niet veel lagere school ervaring, maar mij lijkt het wel een handige boekentas :) - en belangrijker misschien; goed maakbaar door de werkwijze ;)

   Verwijderen
  2. hahaha, bedankt, ja kon mijn enthousiasme moeilijk intomen *steekttonguit*
   die is echt geweldig!

   Verwijderen
 15. Ma manne zo schoon, in het laatste jaar lagere school is hier niet echt nog een boekentas nodig. Maar een tas voor de muziekschool met een schouderriem is toch ook een goed excuus om deze kanjer eens te maken, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa! Nu draaien mijn radertjes al vollenbak ;). Doen jong!

   Verwijderen
 16. <3 de stoffencombinatie!
  <3 jouw einderesultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ons Sandy stuurt hier die kabas bij khadetjes!!!!
  ik kom kijken en zit hier nu zo wa te kwijle op me klavierke...
  oe schoon is datte mannekes....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die eenheid van jullie, schitterend. Maar echt -hartje-!

   Verwijderen
 18. wauwie!!! wat een prachtexemplaar!!! Misschien wilik ook zo één maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het is een tas. Iets in mij denkt meteen "Nee. Niet voor jou.", maar ditmaal kan dat het makenmakenmaken-stemmetje niet volledig onderdrukken. Al een geluk dat ik geen lagerschoolkinderen heb. Wie weet was ik anders wel aan een tas begonnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach - en vooral niet tegenhouden, die kriebel. Zoekt u een surrogaatkind ;)

   Verwijderen
  2. En dan die pracht uit handen geven? Niks van! Ofwel wordt het een tasvoornaardeles, ofwel wacht ik nog een tiental jaar. Intussen is er dan waarschijnlijk een hele walviscollectie beschikbaar ;)

   Verwijderen
 20. Wow! Dit is de allermooiste boekentas die ik ooit zag! Schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Volgens mij gaat dat de schoonste boekentas van de hele school zijn!!Knap van je gemaakt zeg.Hier sleurt de zoon een rugzak mee en de dochter die gaat meer met stijl naar school,die neemt een prachtige MK tas of eentje uit Venitië mee naar school en vanaf september naar de Universiteit ;-) ze heeft ze zelf betaald met weekendwerk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol,,ik spotte toch al schoon exemplaren op de speelplaats ;)
   Totaal andere wereld he, die grote kinderen van jou ... boeiend, dat wel - dit wereldvreemd geval moest zelfs even opzoeken wat voor een beest een MKtas was ;)

   Verwijderen
 22. Wauw! ik zou zo terug naar die schoolbanken willen gaan
  (al moet ik ook niet meer zo lang wachten, tot die gedoemde 1e september ;)
  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Daar zal iemand mee scoren op school, superleuk boekentasje! en bijzonder makkelijk smeltende gordijnenstof, daar moet je inderdaad voor opletten! gelukkig is de kans miniem dat die boekentas ooit nog in de buurt van een strijkijzer komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb dan toch maar eentje gekocht voor mijn eerste leerjaarder. Met nog een reis voor de boog, zag ik dat precies niet meer zitten tegen 1 september. Volgend jaar is er nog een eersteleerjaarder in huis, dus ik denk dat ik dan mijn kans waag. Ik vind uw creatie echt prachtig! Effenaf!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben er vooral ook blij mee dat het een naaisel voor mijn zonenKhadetje is ;).

   Verwijderen
 25. Héél geslaagd! SUPERMOOI!
  Eerst nog even genieten van de vakantie én dan in september gaan pronken in het eerste leerjaar met dit prachtexemplaar!
  PROFICIAT !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hier valt mijn mond echt van open! Niet alleen van jouw mooie exemplaar maar ook van het ontwerp op zich. Ik had de post van Riet paar maanden geleden precies totaal gemist...
  Eerst dacht ik 'ik heb nog enkele jaren voordat Lien naar t eerste leerjaar gaat' totdat ik las dat er ook een kleuterversie komt... Ik negeer dat gewoon even :-D
  Prachtig! Mag je fier op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- Allé, zo'n plezant boekentasje voor Lien ;) #benieuwdHoeLangJijDatGaatKunnenNegeren

   Verwijderen
 27. 1 woord : WAUW!!! Knap gemaakt! Als mijn venteke over 2 jaar naar de lagere school gaat, zou ik dat ook willen maken, maar zal nooit zo mooi zijn als de uwe!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. amaai die zoon gaat al naar het eerste leerjaar...en dan nog wel in stijl! Zeer schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg... in mijn hoofd klopt dat nog niet, een kind van mij in het eerste leerjaar. Ik liet hem de boekentas eens passen en vind het nog altijd iets van "boekentas, waar gaat gij met dat kind naartoe?"

   Verwijderen
 29. Het is een wondermooie versie, Sarah!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Zwaar onder de indruk! Hopelijk lukt mij dit ook binnen 2 jaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard lukt je dat! En anders vervroegen we het weekend wat en maken we er samen eentje ;)

   Verwijderen
 31. wauw wauw wauw! er zelf aan beginnen zou ik niet zien zitten maar hiervoor heb ik enorm veel bewondering!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Prachtig! Helaas geen boekentas mee naar de lagere school hier....

  BeantwoordenVerwijderen
 33. mooi mooi mooi, echt heeeeeel mooi ! en heel benieuwd naar dat patroon! Met die ritsen, ... zooo slim he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het patroon zit ongelooflijk ingenieus in elkaar, je moet er maar op komen. En dat spelen met die ritsen, gewoon geestig ;)

   Verwijderen
 34. Wauw, jouw versie is wondermooi! Wat een parel zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. wauwie!!! Ik ben fan! En dan vergat je nog te melden dat het patroon ook nog eens super goedkoop is (7.5 euro zag ik, ik vind dat toch een top-prijsje). Wat jammer toch dat de vakantie nog een maand duurt (NOT!!!) :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, daar zou ik voor tekenen, nog een maand vakantie ;)

   Verwijderen
 36. Amai! Hoe je het doet, ik weet het niet. Topstoffencombinatie, en topafwerking ook alweer.
  Dit exemplaar is véél mooier dan het Kipling-ding waarmee Lilith op 1 september naar school vertrekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Konijn als ik ben, dacht ik er zelfs niet eens aan om er eentje te kopen. Bij het volgende exemplaar wil 'm vermoedelijk niet meer dat zijn moeder er eentje maakt, dan is er nog tijd genoeg om naar de winkel te gaan #alstubliefGeenKiplingding ;)

   Verwijderen
 37. waaw zo knap!! Jij bent wel de geknipte persoon om dit soort gerief te maken :-) Ik zal er mij alleszins niet aan wagen denk ik..

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Supermooi! Ik heb de eer hem in een workshop te mogen geven volgende week! Dus ook eerst zelf nog flink oefenen 😉 (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wauw !
  Met een diepe buiging begroet en bewonder ik dit prachtexemplaar !
  't Is mij compleet onduidelijk waarom mijn oog niet eerder op deze beauty gevallen is !
  En wat een afwerking , zeg!
  Je post die detailfoto's absoluut terecht.
  Daar moet je een stukje voor kunnen naaien , zeg ! Jawadde !
  Een parel : echt !
  Ik ga er mij absoluut niet aan wagen ; ik vind tassen naaien 1000 keer moeilijker dan kleding naaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Amai. Respect. Echt zeg...
  Ik ben mij aan het bedenken dat ik deze niet ga maken voor de kinderen, maar wel voor mijzelf; zonder schouder-riemen kan dat toch ook als sjakos? ;-) (mijn dochter is alvast ook niet van het voorzichtige soort en ik zou de haren uit mijn -en haar :-) - hoofd trekken als ik deze boekentas ergens op de grond op de speelplaats zou zien slingeren...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Applaus én een staande ovatie, zijn hier op zijn minst op zijn plaats!
  Ik val in herhaling, maar jij bent toch wel écht een KEI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  (ik ga steeds meer en meer naar je opkijken ;))
  lieve groet,
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Prachtige boekentas voor jou Khadetje. Kwa model doet hij mij denken aan de boekentas uit mijn schooltijd, maar die was lang niet zo mooi en zeker niet met zoveel liefde gemaakt. Zeer geslaagde combinatie van stoffen en redelijk donker zodat die mooie boekentas toch tegen een stoere stoot kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Een toppertje!
  Maar ik ging erg gemakkelijk voor de ook wel erg lelijke prinsessia-oplossing :D

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Een parel is het echt!
  Ik ben nooit van plan geweest om zelf boekentassen te maken, maar nu dit patroon er is ... Ach, ik heb nog een jaar tot kind 2 naar de lagere school gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ik was eerst walvissen in de stofprint aan het zoeken, had niet direct door dat het om het boekentasmodel ging :-)
  't is nen hele schone boekentas!!!!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Moh jong...en hoe schoon is deze ook al! Superkrak...dit lijkt me echt niet simpel te maken. En op je stoffenvoorraad ben ik dan ook stikjaloers... dat je deze schoon stofkes zo maar voor het grijpen hebt! Ik dacht dat ik al veel stof had...pffff...niet dus!
  Felicitaties met je meesterwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. idd meer dan de moeite waard. Ik zou meteen zelf terug naar school willen, om te gaan pronken met zo'n mooie boekentas. Véél mooier dan alle boekentassen die ik al in de winkel heb gezien. Je mag trots zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.