In de valies... euh

donderdag 13 augustus 2015
Om op vakantie op mijn 'gemak' te zijn, wou ik graag nog wat extra zomerjurken. Ik hou nogal van jurken - alsof jullie dat ondertussen nog niet door hadden -; je hoeft er niet bij na te denken, één stuk over je hoofd en dat is het. Vakantie, niet denken, jurken, wat een zalige drie-eenheid!
Vorig jaar maakte ik een plezant jurkje waar een en ander mis mee was. Desondanks werd het veel gedragen, tijd voor een nieuwe poging dacht ik. Onnodig te zeggen dat het zinnetje 'snel in elkaar' daar ook voor iets tussen zat?

347-01

Het proces was er eentje van lange adem, ik vertikte het om nieuwe stof te kopen en bleef maar door de voorraad gaan. Er kwam geen klik - o ja, er zitten mooie dingen in de voorraad, maar die wou ik sparen 'voor later' - en uiteindelijk haalde ik er een lap Fragile satijn uit waarvan ik eigenlijk niet zo goed meer snapte waarom ik die in mijn virtuele mandje gedraaid had. Goed genoeg om aan het zwembad te gaan zitten, dacht ik

347-02

Wel, het had mooi kunnen zijn. In werkelijkheid had het hele proces iets weg van een processie van Echternach. Alles wat fout of moeilijk kon lopen, passeerde keurig langs Murphy en zijn wetmatigheden - welkom grijze haren. Denk aan knippen&naaien verspreid over een maand of drie, glibberige stof die ondanks de juiste naald en spanning niet wou meewerken, merktekens die miraculeus van plaats veranderden, schoudernaden die niet even breed bleken te zijn, wapperende flappen en nog zoveel meer. Ik bespaar jullie het volledige verhaal voor niemand deze jurk nog maakt ;). Om maar te zeggen dat het hier ook niet altijd vanzelf gaat.
Het resultaat; wel. Ik ben niet content, in de verste verte niet. De stof flatteert mij van geen kanten, het model ook niet. Oma Khadetjes is er wild van, twee keer raden in wiens valies het wél mee mag. De enige reden dat het hier passeert is, is de onderliggende hoop dat ik mezelf volgend jaar geloof als ik het patroon nog eens vastpak ;) #nietvoormevrouwKhadetjes #gelooftuzelfeenswilje

347-05

Dossier "gemaakt" - Volgens de maattabel moest er een 44 gemaakt worden. Die maakte ik vorig jaar - ik moest die flink wat innemen, dus negeerde ik de tabel en knipte ik een 42. Verder maakte ik enkele lengte aanpassingen in het bovenstuk - noot: die zijn volstrekt overbodig als je wat kleiner bent dan ondergetekende -; boven de buste voegde ik twee centimeter toe, boven de taille nog vier extra centimeter. Volgens de commentaren van vorig jaar sta ik mooier met een diepere hals, dus werd die wat uitgediept. Ge ziet, ik léés dat dus echt hé -schaterlach-.
De stof is een ongelooflijk soepelvallende katoensatijn van Fragile, die ik volledig dubbelde wegens behoorlijke doorkijk. Net zoals vorig jaar, maakte ik de rok zes centimeter langer dan het patroon.

347-04Stashbusten in 2015: 30 in  - 143 uit  (19 gekocht&verwerkt - 3 hergebruikt - 38 verkocht)  - #1in4uit

38 opmerkingen:

 1. Altijd een genot het lezen van die posts van jou! Ik kan me helemaal vinden in die jurkjes keuze, heerlijk dat je niks hoeft te combineren, gewoon in 1 keer aangekleed. Ik moest weer smakelijk lachen bij je beschrijving van wat er allemaal fout ging, zo heerlijk herkenbaar. Gelukkig is je moeder er erg blij mee ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En zo zat ik hier toch even te schaterlachen :) Wees gerust, geen leedvermaak, eerder herkenning, volgens mij wordt Murphy stiekem gratis meegeleverd bij de naaimachine!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, ik zou eventueel leedvermaak helemaal verstaan! Telkens weer denk ik dat ok mijn lesje leerde, maar blijkbaar ben ik behoorlijk hardleers ;).

   Verwijderen
 3. Gut, de rok is te wijd en te lang, zou het anders niet toch leuk zijn? Afijn, je vindt het niks, hè ;) Jammer altijd, zo'n project!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach-
   Korter is de rok ook niet zo mooi... De proporties zitten niet juist, maar ik denk dat het bovenlijf ook nog niet goed zit :). Soit, ik vind het inderdaad maar niets. Gelukkig houdt mijn moeder er wel van, dus ik stoor me er niet zo hard aan.

   Verwijderen
 4. Gelukkig past de jurk wel bij je mama want het zou zonde zijn van het stofje en van al dat werk dat je er aan gedaan hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt helemaal gelijk. Zowel de stof als het model flatteren niet echt. Thank God there is oma en zo belandt er overal een #kutjurkje" precies in de valies ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kócht vorig jaar zo een model, korter gerokt weliswaar zoals MultiVroon suggereert, maar ik weet niet wat mij bezielde in de winkel - ik steek het op het gedimde licht in de pashokjes - want ik kan beamen #geenmmodelvoorperen #netopstapelrommelmarktgesmeten. Maar ach,ik heb hier anders al massa's schoon kleedjes zien passeren, dus in uw bloot gat zal je wel niet aan 't zwembad hebben moeten zitten zeker? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goh jom, tis idd niet echt van het flatterende soort, dat kleed. Persoonlijk vind ik zo een soort kleedsels enkel flatterend als ge Doutsen Kroes heet en ongeveer een potlood breed zijt. Zonder borsten. Zonder heupen.
  Nu behoor ik daar ook alleen toe in Gedachtenland :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. een wrapdress, das wellicht iets voor jou ... dit idd niet :-) Think décolté, kort, accent op de taille en geen pastel en het komt in orde volgens mij ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Twee keer raden wat ik niet graag zie, juist ja, zo'n wrapdress. En kort, ... naja, zo kan ik wel nog duizend dingen verzinnen. You win and you lose one; de jurk heeft een nieuwe eigenaar en that's it ;)

   Verwijderen
  2. aha, ik zou het toch eens een kans geven, dat wrapding :-), mss wordt het nog jouw favoriete kledingstuk en komaan, uw benen mogen keihard gezien worden ! Show some skin, woman ! En vooral blijven gaan met dat selfish sewing, eens komt ze er wel, die perfecte jurk (als je ze al niet gemaakt heb) !

   Verwijderen
  3. Allé hup, wie weet ;)
   En ja, die benen, ik weet het #persoonlijkcomplex'je

   Verwijderen
 9. Ik vind de stof prachtig, en helemaal passend bij uw kapsel en bril! En ik ben blij dat ge naar ons luistert ;) Nu ga ik mezelf hier tegenspreken (mijn rekkervoorkeur indachtig), maar voor mevrouw Khadetjes zou ik elastiek in de taille toch eerder mijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach, ik probeer toch te luisteren ;)
   Ik versta je van die elastiek, maar de Jessy, daar sta ik dan wel mee (vind ik toch) - en dat is toch ook met een elastiek in de taille. Ik denk echt dat het aan de verhoudingen ligt in dit geval.

   Verwijderen
 10. Ik geef je gelijk: dit is het niet echt, nee :-) En dat is exact waarom ik selfish sewing doorgaans vermijd: er scheelt altijd wel iets aan. Meer aan mijn lijf dan aan het kledingstuk eigenlijk, dus innemen, verlengen, toevoegen van nepen of andere kunstgrepen helpen daar toch niet bij. Voor mij dus liever vlaggenlijnen, tassen, knuffels, hebbedingen en kleding voor kindjes zonder 'curves' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, niet opgeven!!! Ik maakte al zoveel dingen die me wel goed staan en daarboven heerlijk zitten. Die kledingsstukken kun je perfect aanpassen aan jouw lijf, de ene keer al beter dan de andere #grijns #ziehierboven. Ik blijf het in ieder geval wel doen!

   Verwijderen
 11. Mag ik eerlijk zijn... ik vind het een beetje oudbollig, de stof en het model. Spijtig dat het u niet past, maar daarmee is uw moeder weer een stuk rijker. Of ge zegt dat ge het speciaal voor haar gemaakt hebt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. #schaterlach #gijkonijn
   Tuurlijk moogt ge eerlijk zijn, je hebt zelfs overschot van gelijk :).

   Verwijderen
 12. Ik geef je gelijk. Het staat je niet, noch de kleuren in de stof, noch het model. Chance dat je moeder er wel mee staat en er content mee is, het zou zonde zijn moest al je werk helemaal voor niets geweest zijn.
  Enne, dit is dus de reden waarom mijn selfish sewing bijna volledig in de naailes gebeurt :-) Ik heb een soort mirakellerares die alles laat passen, of gewoon vooraf al zegt dat ik er beter niet aan begin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, die van mij trekt ook altijd een bedenkelijk gezicht als ik met een patroon voor mezelf afkom of suggesties om ergens onorthodoxe dingen te doen ...

   Verwijderen
  2. Lol, ik trek het me eigenlijk niet zo aan. Dat is nu het eerste kledingstuk dit jaar voor mezelf waarvan ik niet content ben, niet zo slecht toch?
   #misschienMoetIkTochMaarEensOpNaailesGaan

   Verwijderen
  3. Goh, een moeilijke ... voor iemand met jouw creativiteit kan naailes behoorlijk frustrerend zijn als je bij de verkeerde leerkracht valt, maar ongetwijfeld zal je nog veel bijleren over inzicht in patronen, technieken edm... ik vind het leuk om het 'live' te zien, ipv honderd keer een filmpje op youtube af te spelen en ik hou wel van het sociaal contact met nieuwe mensen (in de les zitten zowel gepensioneerde oma's of piepkuikens van studenten, en alles ertussen). Zoiets gelijk de workshops van Atelier Assemblé lijkt mij ook wel leuk (byevamaria heeft dit eens gevolgd)... vier lessen aan één stuk (bloes rok of kleed) spijtig voor mij in Antwerpen ...

   Verwijderen
 13. Ik vind het vooral moedig dat je ook in een jurk die je niet flatteert op de foto wil gaan.
  Ik zou gewoon niets op mijn blog hebben gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij zou toch al moeten weten dat ik daar mijn voeten aan veeg ;).
   Ik zet het er nét wel op omdat er bij zoveel mensen wel iets misloopt, maar uiteindelijk leer je ook door die stommiteiten. En ja, misschien wel jammer van de stof en mijn tijd, maar eigenlijk stoort dat me niet. En ja, ik kan er best mooier (of slanker) uitzien, maar het is wat het is, een foto, niet meer of minder.

   Verwijderen
 14. Ik ga ook eerlijk mijn mening geven :-) Die laatste foto, ik vind die prachtig! In mijn ogen flatteert je stof je wel heel goed, op voorwaarde dat je een gebruinde huid hebt zoals het geval is. En met die blauwe bril en donkere haren! <3 Dus ik zeg, als dit een topje was geweest, TOP! Echt. Dat het kleed op zicht je niet aanstaat, kan ik inkomen, maar ik vind het belangen niet zo erg als vele anderen hier :-) Mss inderdaad eerder een model voor stylo's. Maar aan de stof, daar ligt het dus niet aan volgens mijn -bescheiden- mening ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog eens goed gekeken en ik zie je helemaal in een bloesje in deze stof. Uberchique en stijlvol met een geklede broek onder. ;-)

   Verwijderen
  2. Mo gij zijt zo'n lieverd! Er zitten zoveel blauwtinten in de stof dat ik inderdaad dacht dat ik er wel weg mee ging komen, misschien koos ik gewoon het verkeerde project :). De stof is -op een mini restje na- helemaal op, dat bloesje komt er niet vrees ik.

   Verwijderen
 15. Ik ga volledig akkoord met ptitsmonstres hierboven! De stof staat je wel, vind ik. Een bloesje in deze stof zou supermooi zijn! Ik ben blij al aans te lezen dat het ook wel eens fout kan gaan. Als ik voor mezelf naai, heb ik altijd wel wat aan te merken... Maar de stukken die - in mijn ogen - gelukt zijn, draag ik dan weer heel veel, bijv. rokken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben -kleerkastgewijs- een ongelooflijk triestig geval, ik koop praktisch geen kleren. Van de meeste van mijn naaisels ben ik wèl tevreden, ik draag ze dan ook vaak. Af en toe sla ik de bal mis, maar als je je kleren in de winkel koopt, doe je dat ook ;)

   Verwijderen
 16. Heerlijk toch, dat oma Khadetjes sjiek op vakantie zal gaan! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ach, zo erg is het toch helemaal niet! Oma Khadetjes mag toch blij zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik vind dat nu precies ook zo erg niet, maar ik geef Laurence wel gelijk... hier is een prachtig topje aan verloren gegaan :-) Als oma de jurk beu is kan je hem wel terugeisen; Fragile stof is heel kwalitatief dus die kan dan nog wel een rondje mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.