-ahum- Khadetjesstijl

vrijdag 5 juni 2015
327-01

Na de tweede uitermate korte nacht - combinatie van gewoon een slechte slaper te zijn en veel plezant gezelschap rond me - stond een broek voor zoonlief op het programma... Op dat moment was het al een jaar geleden dat ik nog eens een Cisse maakte, dus wou ik de maat aftasten - nee, mevrouw Khadetjes, opmeten en maattabellen, niet echt je dat.


327-02

Geen schaar in nieuwe stof, maar een oude broek van pepé werd voor dit project gereserveerd. Een donker exemplaar met een lichtere print erop in maat onbestemd. Nu bestaan er veel mensen die prachtige recycleersels maken, maar ik hou er eigenlijk niet van; geen geduld, geen beeld van wat het zou kunnen worden, geen... Het tornen en lospeuteren stond me zo tegen dat ik uiteindelijk enkele patroondelen knipte en gewoon begon te stikken om daarna opnieuw te puzzelen en knippen.

327-03

En het klopte niet! Ik hield lapjes in mijn handen die onmogelijk onderdelen van een broek konden zijn. On-mo-ge-lijk. Toen de frustratie wat gezakt was, bleek dat ik de rugpas aan de onderkant van de pijp gestikt had. En nog eens. En nog eens. En eens aan de zijkant. En de tegenzak aan de foute kant. En... Stikken khadetjesstijl, nog geen klein beetje. Daarmee vergeleken wordt de processie van Echternach een manier om vliegensvlug je doel te bereiken.

327-04
327-05

Mijn teerbeminde ge(s)tikte wijven hadden behoorlijk wat plezier - zeker toen ik voor de zesde keer aan het tornen sloeg - en vroegen me of ik nu echt geen broek kon stikken. "Ha nee zeker, nog voor de middag zal die klaar zijn" Ik haalde het niet, maar hun uitdaging gaf me wel het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik ben trouwens nog iemand een lap stof schuldig :).
Voor u Cisse aan de kant gooit na het lezen van bovenstaand verhaal, ik knipte datzelfde weekend nog een exemplaar, dat binnen de kortste keer het levenslicht zag. Ik had mijn miserie louter en alleen aan mezelf en mijn wakkere kop te danken, laat daar geen twijfel over bestaan.

327-06

Tenuegewijs had ik nog een stuk van doen. Ondertussen weet u wel al langer dat ik geen herder maar eerder een kuddebeest ben op modegebied. Toen dit schaap enkele mooie hemdjes in tricot zag passeren, werd dat op het verlanglijstje gezet... Mondepot gooide op dat moment enkele schone en niet te kinderachtige tricots op mijn scherm, een klik later was mijn stofprobleem alvast opgelost.

327-07 327-07b 327-08

Een simpel naaisel dus, Theo -bijna- volgens de boekjes. Ik liet alle folie'tjes achterwege en koos een eenvoudige kraag. Hoewel er mooie knoopjes klaar lagen, werden het kamsnaps. Boys will be boys, als je hen laat kiezen moet het rap gaan. Och, zo geraakt mijn monstervoorraad tenminste opgewerkt. Hoewel Baba het combineerde met rood, koos ik resoluut voor groen. Ieder zijn kleurtje, rood is niet zo mijn ding - blauw is anders ook vreed schoon. De schouderpas is in groene tricot, in mijn hoofd kwam het ergens wel samen.
Het is niet mijn eerste hemdje - wel het eerste in tricot - en deze angsthaas zegt 'geef mij maar katoen'. Het stikken in tricot maakt me niet [meer] bang, maar ik vind de afwerking bij een katoenen versie véél makkelijker - en dus ook mooier. Het tornmesje kwam meermaals boven om de staander zo te krijgen als mijn neurotische zelf die wou.

327-09 327-10

Dossier gemaakt - Cisse werd gemaakt in maat 128, een maatje groter dan wat zijn opmeting aanduidde in de maattabel - wat ook zijn confectiemaat is. Langs boven is zoon duidelijk wat breder, daar kwam ik op een 128 uit. Ik twijfelde tussen de gewone maat en de smalle versie en maakte uiteindelijk de gewone maat. Nu hij het draagt, weet ik zeker dat ik de volgende keer voor een Theo in tricot de smalle versie in dezelfde maat zal kiezen. Ik vind het mooier als het hemdje wat meer aansluit.

327-11

The last time I made something for my son, somebody said me "didn't know you had a son". The message couldn't be more obvious; more boyish sewing!! So I searched my ultimate boy patterns in my pile and found - again - Zonen09. The pants was made on a sewing weekend, and -oh boy- the whole proces didn't went that well ;). A total lack of sleep did me piling up mistakes. My colleagues weren't very supportive and placed even a bet on me... which I didn't won, but it triggered me to finish the project. To complete the outfit, I made a Theo, from the same pattern designer. Although Theo is drawn for cotton, I made it in jersey. I had a hard time in finishing the details the way I wanted them, but the boy don't care for that at all... more please, more ;)

327-12
Stof bovenstuk: Haaien (Baba babywear) - Patroon: Theo van Zonen09
Stof broek: gerecycleerd - Patroon: Cisse van Zonen09

Stashbusten in 2015:  25  in  -  119  uit  (12 gekocht&verwerkt - 2 hergebruikt - 36 verkocht)  - #1in4uit

41 opmerkingen:

 1. Dat ge schoon dingen maakt dat wist ik allang,
  maar ge zijt met stip gestegen door ook nog eens te recycleren. Die broek vind ik echt een topperke, maar steekt dat nu niet te veel in uwe kop want voor dat ge 't weet begint ge ook nog ne voorraad te recycleren kleren in te slagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar bestaat niet zo'n onmiddellijk gevaar voor - hoewel, dat dacht ik ook in mijn begindagen, toen ik al die volle stoffenkasten zag ;)

   Verwijderen
 2. Mooi gemaakt! Blij dat het met die Cisse uiteindelijk nog gelukt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi,het eindresultaat mag er zijn en dat is wat uiteindelijk telt.Top lokatie heb je daar gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben wel een pietje precies vrees ik :), maar ik ben tevreden met het resultaat.
   De foto's zijn genomen om het hoekje, ik was er ooit al eens eerder om een tas te fotograferen.

   Verwijderen
 4. De aanhouder wint ... en maakt een wondermooie Cisse!
  En ik ben het helemaal met je eens: blauw met groen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van alle dat torngedoe zie je (gelukkig) niets meer. Schoon geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi geklede outfit! Ik ben wel fan "recy-kleersels" en zeker als het dan uiteindelijk zo'n schoon broekje wordt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie soms zo'n mooie dingen passeren dat ik me steevast voorneem het wat meer te doen, helaas. Echt niet mijn ding.

   Verwijderen
 7. Amaai jij bent een 'naai-machien' :-), u tempo is niet bij te houden!
  Ik vind het een super toffe outfit!! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -zegt de dame die jurkjes per twee produceert ;)-
   Ik had wel wat reserve door mijn weekendmaaksels, anders zou dit tempo niet haalbaar zijn.

   Verwijderen
 8. Schone combi al kwam hij processie van Echternachs gewijs tot stand! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hahaha,.. de processie van E. grappig! Ja, kan fun zijn maar ook miserie maar je lostornen is verd.goed gelukt! Hij draagt een prachtige broek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het anders op dat moment niet zo grappig zunne ;). Zeker niet omdat Stannel ook een Cisse aan het maken was waar alles prima ging ;)

   Verwijderen
 10. tricot hemdjes daar durf ik mij nog niet aan wagen. Maar in dat verhaal van de broek heb ik nog steeds plezier. 't is toch nog gelukt hé. en hoe....echt mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik vind de tricothemdjes wel mooi, maar eigenlijk vind ik dat van een Charlie ook - dus vermoedelijk de volgende keer eerder nog een Charlie dan een tricot hemdje.

   Verwijderen
 11. Murphies law, als het eenmaal mis gaat bij een kledingstuk dan blijft het mis gaan, zo frustrerend! Chapeau dat de broek toch het levenslicht zag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kom het niet zo vaak tegen, gelukkig maar. En zonder de dames ging Cisse vermoedelijk toch wel een maand in een verdomhoekje gelegen hebben, zo ben ik dan ook weer :)

   Verwijderen
 12. Amai superbroekske!!! Den theo is ook af... ik ga mee vo groen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reacties
  1. Eentje met een keer :). Zes stuks op een weekend afwerken maakt het me natuurlijk wel makkelijk.

   Verwijderen
 14. Die korte nachten daar waren de max :) en oh wat had ik toch plezier in die broekmiserie van u toen. Het resultaat en de foto's zijn prachtig. De haaien zijn geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Korte nachten zijn de max als je niet de enige bent die wakker is ;). #moetenwesneloverdoen

   Verwijderen
 15. Zo'n schone combi. Ik combineerde de haaien wel met rood, maar ik heb ook lang getwijfeld aan groen. Alleen had ik net niet het juiste groen in de kast liggen. Ik en geduld...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, geduld is ook niet mijn sterkte - dat is dan het voordeel van een basisvoorraad (boord)stof. Soms zit net datgene wat je wil in de kast -schaterlach-

   Verwijderen
 16. Toffe combinatie met de groen,super dat je een oude broek hebt gerecycleerd en de omgeving bij de foto's vind ik eens iets totaal anders!Waar zijn ze trouwens gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij onze ijzerleverancier om de hoek :), iets van "schoenmaker blijf bij uw leest".

   Verwijderen
 17. Ik zie schoon gerief en schone achtergrond!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Altijd leuk om het verhaal te lezen daarbij een kledingstuk past :-) en wat een verhaal,was me dat hier met die Cisse... Haha! In elk geval is het een vree,schoon exemplaar geworden en samen met het tricot-hemdje is het echt knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Het resultaat van Khadetjesstijl is in elk geval geweldig stijlvol!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Het eindresultaat telt en die is prachtig :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. och tornen, tis een kunst op zich vrouw :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoe komt het toch dat ik alle mooie zonenmaaksels van jou hier gemist heb ? Beter laat dan nooit ... twee knappe Cisses met bijhorende bovenstukken zijn een schot in de roos !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Aiai, sjans dat je morele steun van de gestikte wijven had voor de Echternach Cisse. ;-)
  Het groene accent in het Theo-hemdje is echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. oh whauw, supermooi! Héél geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh, die Cisse ontbreekt nog aan mijn patronencollectie! Prachtige combinatie, kan zo uit de winkel komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.