Pest eens een naaistertje

dinsdag 14 april 2015
310-01
Stof: Indian Fever blauw (Soft Cactus) - Stof beleg: Colored Windows oranje (Soft Cactus)
Patroon: Negroni van Walden by Colette Patterns
"Voor de feestdagen koop ik je geen nieuw hemd zunne, ik maak er zelf eentje".
Er werd stof in huis gehaald - uit de toen spiksplinternieuwe collectie van Soft Cactus - om meneer Khadetjes van een handgemaakt hemd te voorzien.

310-02

Waarom ik het mezelf blijf aandoen?
Geen idee.
Maar kom, ik had eind 2014 het plan om alle bewoners van zelfgeproduceerde dingen te voorzien. Voor mezelf zelfs twee stuks, kwestie van ook eens aan de bak te komen. En ik slaagde er bijna in. Je raadt het al, enkel meneer Khadetjes stond schoon te blinken in een hemd-uit-de-winkel - waar trouwens niets mis mee is.

310-03 310-04

Ik vermoed dat hij hier trouwens af en toe meeleest, want hoe feller ik reclame maak voor hemden met korte mouwen, hoe vrolijker hij om een exemplaar met lange mouwen verzoekt. Als je het mij vraagt begint dat stilaan een op een cursus pest-eens-een-naaisterke voor gevorderden te lijken. Maar omdat die mens zo'n vijftal maand moest wachten op zijn handgemaakte exemplaar mocht dat al eens van wat toeters en bellen voorzien worden. Mouwsplit en al dus, ik wist nog van de vorige keer waar ik moest zijn om dat goed te doen.

310-05
Geen schoolvoorbeeld van hoe 'vlotter het gaat'... de manchetten bleken in de verkeerde richting
geknipte te zijn en dendezen had geen zin het opnieuw te doen. Niemand die dat ziet, afgesproken? 
Hoe meer je dingen doet, hoe vlotter het gaat zeker? Ik zat menig uren achter het naaimachien, en deed mijn uiterste best om alle stiksels zo netjes en recht mogelijk te krijgen. De manchet sluit deze keer wèl zoals het hoort - schaterlach, na al mijn noeste arbeid van de vorige keer bleek dat het hemd verkeerd sluit en kan meneer Khadetjes het hemd niet aandoen zonder interventie van mijn kant ;). Eigenlijk amuseerde ik me geweldig, met dit naaisel - oké, op een kleine frustratie na.

310-06 310-07

Het patroon van dienst is de Negroni, duurder dan ieder hemd uit de Knip of aanverwanten, maar als je het mij vraagt iedere euro waard. Ik maakte een mouwsplit zonder stress of opzoekwerk en dat is gewoon aangenaam. Ik ben nog lang niet zover dat ik dit 'simpel' kan noemen, en ik heb een aantal stappen vaak moeten lezen - nee, 'Engels naaien' is niet zo mijn ding en heel veel tekeningen zitten er niet in de handleiding - maar het was doenbaar. Het hemd staat de smalle en lange meneer Khadetjes goed en is über afgewerkt (binnenin geen zichtbare naden en zo). De combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat er hier misschien wel nog meer herengerief gaat passeren... #inderoesvandeoverwinning

310-08

Dossier gemaakt - Na het grondig opmeten -gniffel- maakte ik het hemd in maat M, volledig volgens het patroon - hier valt het precies redelijk op maat of ik kan niet opmeten #datisheelgoedmogelijk. Zijn afmetingen zaten krak op de benedengrens van maat M. Er werd niets verlengd of aangepast. De zakjes werden geknipt, maar uiteindelijk niet op het hemd vastgenaaid. Plannen kunnen al eens veranderen, nietwaar? Bij een volgende versie probeer ik de kraag aan te passen naar een kraag met staander - vind ik zelf iets mooier - en staan er paspelzakjes op het menu. Ahja, ik mag de lange mouwen laten vallen, en voor wat hoort wat denk ik zo. Net zoals haar ben ik niet zo tevreden met de positie van de knopen, maar spijtig genoeg voor mij had ik mijn knoopsgaten al gemaakt voor haar prachtig exemplaar online kwam of ik had ze nog een nieuw plekje gegeven. Als 't maar dat is ;)

310-09

Stashbusten in 2015:  12  in  -  82  uit  (7 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in6uit 

68 opmerkingen:

 1. woehoew, knap gedaan!! 't is dat je dat van die manchet gezegd hebt, anders had ik er helemaal niks aan miszien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij Theo heb ik er een gezichtje op getekend, zo zit het altijd juist #wiebekijktnuookdieknipschema's?. Dat heb ik hier ook maar gedaan :)

   Verwijderen
 2. Van die manchet,da zou ik nooit gezien hebben!! Heel knap gemaakt hoor. Die meneer van je mag zeker tevreden zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je man mag tevreden zijn,zo een schoon hemd!!En je naaimachine al hersteld zeg of was dit ervoor al klaar?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit was van ervoor... ik ga straks voor sluitingstijd langs met mijn machine - het is maar een klein werkje :)

   Verwijderen
 4. Hoe meer je naait hoe 'zindelijker' (west-vlaams hé) je wordt!
  Het is een toppertje op de komende topdagen!
  Mijn meneertje leest stiekem ook mee ... leuk dat ze interesse tonen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook wel, zowel de stiekeme meneren als de zindelijkheid ;)

   Verwijderen
 5. Wauw, dat je dat aandurft :-). Heel knap hemd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de goede handleiding ernaast is zoiets goed te doen hoor!

   Verwijderen
 6. Mooi ! Heel mooi ! Ik onthoud : 1. plezier tijdens het naaien en 2. vanaf nu meer mannengerief ! En dan kom ik hier inspiratie opdoen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- zover is het nog lang niet! Blijf jij mij nog maar wat inspiratie geven ;)

   Verwijderen
 7. Ik ben ook meer een staanderfan, maar verder vind ik dit een topexemplaar! Zonder naden binnenin, dat is mij nog nooit gelukt. En het is duidelijk waar die Khadetjes hun schone krullen vandaan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons zijn er twee 'krullenbollen' en twee sukkelaars zonder krullen ;).
   In het patroon is de naad er al bijgetekend en ze leiden je ongelooflijk schoon bij het handje naar een hemd-zonder-zichtbare-naden.

   Verwijderen
 8. Nu ik jouw exemplaar ook weer zie vind ik dat ik het er ook eens op moet wagen.
  Grappig ook! Ik knipte bij mijn Theo (in dezelfde stof) de manchet ook verkeerd. Maar nog erger maakt het dat ik het 3 maal toe moest herbeginnen om ze juist te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pff, na al dat teken en knipwerk had ik echt zoiets van 'dat ziet geen kat'. Nu, het zal me niet meer overkomen #kloptophout.

   Verwijderen
 9. Schoon! Ik ben ook wel meer fan van een kraag met staander dan kan er nog een das in. Hoedje af hoor! Ik doe het je niet na ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh -schaterlach- meneer Khadetjes doet heel hard mee met mij in zijn niet-zo-menerigere-kleerkast. Ik denk niet dat 'm eigenlijk een das heeft #ohboy.

   Verwijderen
 10. Wat een heerlijke post weer (twee voor mij want ik had die van je eerste hemd ook nog niet gelezen). Ik geniet altijd erg van zowel je schrijfstijl als je naaiwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. amaai zeg! Dat is echt kei mooi. Jij bent echt goed bezig op naaivlak. Dat jedaar allemaal tijd voor hebt bewonder ik, maar dat je dat allemaal zo heel erg goed kan bewonder ik nog meer. Moet nog veel leren. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :). Ik vind het gewoon fijn te zien dat ik toch bijleer, een jaar geleden vond ik dit nog behoorlijk onoverkomelijk.

   Verwijderen
 12. Niemand die dat ziet, deal. Ik had ze ook niet opnieuw geknipt.
  En ja, wel weinig knopen, lijkt me, voor zo'n groot hemd. Op een hemdje voor Felix zet ik er al 5 tot 6.
  Maar het lijkt me zeker voor herhaling vatbaar. 't Is een schoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik had het volgende gezien:
  - ah van daar komen de krullen van kleine H.
  - niet om u te pesten maar de manchet en ik moest er om lachen dat ge foert hebt gezegd
  - ik plan dat hier al zo lang maar ik moet eerst het eerste voor een vriend nog versmallen en ik durf hier echt niet noteren hoe lang dat al in de kast ligt...
  - oefening baart kunst en volgens mij zijt gij de topper in productietijd... naast Debora denk ik :-)... En zij weet hoe jaloers ik op die naaitijd ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet plannen maar doen, gelijk gij kunt naaien is dat zo in orde ;).
   Die naaitijd moet er hier ook in geperst worden... vandaar de omgekeerde manchet - jong zeg, ik had dat huisje er al eens heel schoon ingezet aan de verkeerde kant van de stof. Er zijn grenzen aan mijn geduld en doorzetting - schaterlach -

   Verwijderen
 14. Lap ik ben ook ooit hier aan begonnen, 3 vaderdagen terug en heb het patroon met alles erop en eraan in de vuilbak gekeeperd. Thans jouw resultaat is echt schoon, misschien toch maar eens in de leer komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -schaterlach- ik versta je helemaal! En altijd welkom, hoewel er volgens mij veel betere juffen te vinden zijn ;)

   Verwijderen
 15. Meneer khadetjes kan paraderen met zijn nieuw hemd!! Knap werk,.Och hier deed de valentijnsaktie voor de heer des huizes mij schrik krijgen, misschien voor zijne verjaardag..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb precies de smaak te pakken :). En ik heb zijde pyama laten krimpen, dus had nog wat goed te maken...

   Verwijderen
 16. Een pluim voor de afwerking! Heel knap! Hier ook een herenhemd op de planning, maar heb het patroon van aimee comme mister in huis gehaald, hopelijk past dat even goed...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ken dat patroon niet, ik kijk er al naar uit!

   Verwijderen
 17. Hoe schoon !!! Een geweldige prestatie, die afwerking. Mag gezien worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel mooi! Het patroon ligt hier al een paar jaar in de kast, maar werd helaas nog nooit gemaakt. Moet ik toch eens dringend werk van maken! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doen! Eigenlijk doe je er niet langer over dan om een Theo te maken :).

   Verwijderen
 19. Knap! Hier ligt een hemd nog op de afwerkingsstapel. Nog een mouw en de knopen. Moet mezelf een schop geven. Eentje voor opa want MDH vond de stof niet schoon, alweer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is precies een moeilijke meneer als het over stofjes gaat. Dit was eigenlijk bedoelt voor het reservehemd, ik had eigenlijk de rendieren in gedachten - maar dat vond meneer Khadetjes dan weer helemaal niets. Ik mag er niet aan denken, al dat werk en dan niet dragen...

   Verwijderen
 20. En nu maar hopen dat hij dat schoon exemplaar ook aandoet. Want mijn meneer laat zijn hemd waar zoveel noeste arbeid van mijnentwege in gekropen is gewoon in de kast liggen ;(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of zou dat ook een vorm van pesteenseennaaistertje zijn?

   Verwijderen
  2. -schaterlach- Dat zou wel eens kunnen :)
   Meneer Khadetjes draagt ze wel, mijn maaksels - denk niet dat ik anders nog dingen zou maken.

   Verwijderen
 21. Olapola schoon gerief! Mooie flatterende kleuren ook! En ik ben inderdaad ook zwaar fan van die nette afwerking, tis dan 'precies nen echten uit de winkel' he ;-D

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Super! Dat Negroni-patroon ligt hier al -euh- 2 jaar? Ik vond nooit het gepaste stofje. Of tijd, dat kan ook. Deze stof is alleszins prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me bij allebei wel iets voorstellen ;). Het patroon ligt hier ook al even in de kast hoor. Stof voor heren vind ik ook niet makkelijk, ik heb dus hoge verwachtingen van de nieuwe SoftCactussen die op komst zijn -schaterlach-

   Verwijderen
 23. Ik was met nieuwjaar al blij dat ik de wederhelft in een hemd kreeg. Zijn eerste deftige (gekochte) hemd ooit. :D
  Schoon seg, dat hemd. En zo netjes afgewerkt. Er komt nog wel een tijd dat dit ook simpel gaat zijn voor u. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie weet ;). Meneer Khadetjes is wel een hemdendrager eigenlijk, misschien moet ik toch eens een tandje bijsteken...

   Verwijderen
 24. Dat ziet er een hemd uit met alles erop en eraan. Schitterend! Ben fan van de oranje knopenbies!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hij is met zijn gat in de boter gevallen... Zoveel is zeker.
  Zo`n profi en schoon hemd!
  Nu maar hopen dat hij er geen gaatjes in maakt (zoals mijn Monsieur deed in het t-shirt wat ik voor hem naaide...)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn eerste hemd, dat paste hij terwijl er nog spelden in zaten, hij vond het precies wat krap zitten en trok er eens goed aan = een gat in het rugpand en dat terwijl hij het nog niet eens afgewerkt was, laat staat dat hij het gedragen had #frustratiemomentje

   Verwijderen
 26. Waw, respect! Een hemd, met lange mouwen dan nog, dat ga ik noooooooit aan meneer lielebeesje beloven (ook al is hij bijna jarig)!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Haha, geweldige blogpost ;-). Mooi hemd hoor, en ik kan begrijpen dat hij zo'n schoon afgewerkt exemplaar verkiest boven een korte mouw ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Waaw; jouw vent mag trots op je zijn!! (misschien leest hij dit ook ;-) )
  Ik moet die Negroni eens gaan aanschaffen lijkt mij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind die Negroni wel een aanrader. Maar die Aime Comme Mister die Lily&Woody heeft, lijkt me ook wel iets.
   Het fijne is dat meneer Khadetjes ook echt wel trots is -schaterlach-; hij verkondigt aan iedereen dat "ZIJN vrouw dat hemd gemaakt heeft hé" ;)

   Verwijderen
 29. Wat een geslaagde combinatie! Knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. geweldig schoon gedaan! Ik zag in die stof ook direct een hemd voor meneer. Uiteindelijk werd het andere stof die hier nu klaarligt... Want ik dacht zo tegen de communie van de zoon iedereen in huis in het nieuw te zetten... Communie is volgende week, dus het zou ook nog wel eens plan B - een hemd van de winkel kan inderdaad ook schoon zijn - kunnen worden. Of niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets mis met plan b ;). Dat hemd komt er ooit wel, niet?
   Ik ben in ieder geval al benieuwd naar het stofje, ik vind stof voor herenhemden niet zo simpel - of misschien ligt dat aan mij.

   Verwijderen
 31. Knap Sarah zover zal ik nooit geraken vrees ik... we zullen nog wa samennaaimiddagjes moeten doen :-D jammer vd weinig tijd altijd he

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Manman, als ik dat zie hoor ik meneer Piepow alweer die om de zoveel tijd eens polst wanneer het nu eens aan hem is. Ik denk echt niet dat ik ooit aan een hemd voor hem begin. Respect voor dit werkje! Ik zou daar echt het geduld niet voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :). Ik blijf erbij... als je een Theo maakt, kun je even goed een grotere versie maken - nog makkelijker, want absoluut geen priegelwerkje omwille van kleine mouwen of zo.

   Verwijderen
 33. Waaw, weeral, ik val in herhaling, maar jij maakt er toch steeds weer een pareltje van. En die manchet...dat is een ingeving van de kunstenaar, daar kan je niets tegen inbrengen ;-) LOL

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Manmanman! Wat een krak ben jij! Top jong! Enneuh die manchetten...dat moest zo toch!? Dat is net cool! Ah ja... Ik vind het een superschoon hemd! Echt superdesuperschoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. je hebt de pester flink lik op stuk gegeven, een schoon staaltje menswear!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.