Glitterkind

woensdag 24 december 2014
281-01

Geen idee wat mij vier jaar geleden deed zeggen "20 december is prima!". Een schoon dag om van het kind in mijn buik af te geraken - het kon me toen niet snel genoeg gaan na een lange miserabele zwangerschap. Vier jaar later vraag ik me af wat me in godsnaam bezielde, te denken dat de uiterst drukke decembermaand nog een verjaardag van doen had.

281-02
Stof: Cardinals in Trees (Woodsy Winter Metallic van Hoffman Fabrics)
van bij Pieke Wieke
Twee keer is voldoende om een traditie te starten, mevrouw Khadetjes ging er nog een verjaardagsjurk tussen plooien, in die decembermaand. Er werd goed op tijd gestart door de aanvoer van jurkjesgerief in alle mogelijke uitvoeringen en varianten - het kiezen daarentegen, wat een opgave! De stof, die lag al een eeuwigheid te wachten. Glitters, of wat had je gedacht?

281-03 281-04 281-05

Een volle week voor de verjaardag pakte ik het boek uit de kast en bladerde heen en terug. Het liefst van al maakte ik niet één maar een hele rits jurkjes. Meneer Khadetjes werd erbij gehaald om knopen door te hakken - mijn ultieme redmiddel als ik het zelf niet meer zie ;). En toen kwam het patroonblad. Slik. En nog eens. Ik zag het echt niet. Opnieuw werden de hulptroepen ingeroepen en toen onze ogen wat scheel begonnen te staan, werd de boel aan de kant gelegd. Een nachtje rust bleek hetgeen te zijn wat nodig was om alles te ontcijferen - en kalkpapier in plaats van patroonpapier, véél beter om alle lijnen goed te zien - en ondertussen snap ik zelfs al niet meer dat ik het niet zag. Meer nog, ik tekende zelfs het volledige boek uit in haar maat om er in te vliegen, in dat zwierige zomergerief!

281-06
281-07 281-08

De maat bleek een ander pak mouwen, het kind zat verspreid over een aantal maten heen. Uit het eerste boek moet ik voor haar een 122-128 maken, dus wist ik niet goed wat te doen... Ik tekende een 116 uit met het idee dat het jurkje beter te groot dan te klein zou zijn en ging aan de slag. De oefenjurk viel een maatje te groot uit, een 110 (= haar confectiemaat) zit haar gegoten. Jeuj voor de maten van het tweede boek! Ik paste verder niets aan behalve de kapmouwen - die iets te groot bleken te zijn om in het armsgat te passen, zelfs wanneer ik rekening hield met wat toegift.

281-09

Uiteindelijk werd een Lily-Lotte-Rose gemaakt met kapmouwen. Het geheel werd gevoerd met een eenvoudig wit katoentje, ook de bijna volledige cirkelrok - die ik dan ook nog eens voorzag van een glitterbiais. Voor alle duidelijkheid: nee, zomen is géén hobby van mij!

281-11 281-12

Dochterlief zag dat het goed was en draaide nog een rondje - om dan onmiddellijk de jurk uit te trekken en in te ruilen het verjaardagsproject. Eat that, mevrouw Khadetjes.

281-13

44 opmerkingen:

 1. aah, daar is het stofje! Wat mooi geworden. en dat zilveren paspel staat er ook zo chic bij!
  Mouwkoppen zijn altijd ruimer dan het armsgat he? Dan valt het mooier naar beneden, de mouwkop. Maar ik geef toe, het is altijd een heel gevogel om het erin te krijgen. Je moet het als het ware inrimpelen. tussen elke speld net iets meer stof van de mouw dan van de kop, dan lukt het net... Maar je jurkje is niettemin prachtig en zeer feestelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. schoon gerief!
  seg, dan zijn die dochters van ons van dezelfde dag? (al was het bij ons op't randje, t was 23.40u ofzo) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah kijk, dat wist ik niet, van Elena. Die van ons is wel écht van de 20e zunne ;). Ik moest om zeven uur binnen gaan, ze is om iets na vijf geboren :)

   Verwijderen
  2. :) wij moesten de 20e eigenlijk ook om om 7u binnen, maar werden twee keer (door de sneeuw) terug naar huis gestuurd omdat er een boel vrouwen spontaan weeen hadden gekregen (de voorstekers!) de 24e zijn we smiddags naar huis gegaan om met ons viertjes een rustige kerstavond te hebben :)

   Verwijderen
 3. Zo'n tof kleedje. Ik ken nog een krullenbol die dat heel geweldig zou vinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waw, en als ik even doorklik naar je foto van een jaar geleden, amai, die is nogal veranderd zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet te doen he, het is vooral dat haar dat een groot verschil maakt :)

   Verwijderen
 5. Wat mooi, met zilverpaspel toch! Knap in elkaar gestoken. Ze kunnen samen feesten hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi en je hebt toch een schattige dochter in een leuk kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hele mooie jurk! Decemberdrukte kennen we hier ook. Onze kleine meid besloot 2 jaar geleden dat 26 december de perfecte dag was om de wereld in te glijden. Gevolg: laatste week van het jaar is er sinds dan eentje van cadeautjes-overvloed geworden. Verjaardagscadeautje dit jaar zelf genaaid (poppen-meitai) maar voor een verjaardagsjurkje helaas geen tijd meer gehad ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Yep hier ook eentje eind december, de 21ste in ons geval. Wij zijn ook altijd uit het land met de kerst dus die verjaardah schiet er wel een beetje bij in... je naaide weer een schitterende jurk en die kapmouwen... ja die heb ik hier maar gewoon bovenop gerimpeld ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie jurk en tja, als vierjarige zou ik op mijn verjaardag hoogstwaarschijnlijk ook liever als prinses door het leven willen gaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier delen we die extra decemberdrukte ook met een jarige op 18/12. Ik maakte dit jaar een troetelberentrui voor onze stoere meid :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ziet ze er groot uit in deze prachtige glitterjurk! Proficiat aan jouw prinsesje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ziet jouw kapoen er weer schitterend uit in deze jurk!!! Die khadetjesmama deed het toch maar weer!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ah, de feestdagen kunnen goed starten met zo een mooi kleedje! Zalig Kerstfeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh een "Katrientjeskleed"! Allé toch hetzelfde stofke... Mooi! Ik ben fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die laatste foto is geweldig mooi! Fan van de stof, de zilveren paspel, de cirkelrok, de lintjes op de schouders, de biais aan de voering. Kortom goed gedaan!! (En stiekem een beetje opgelucht dat de kapmouwen niet enkel door mij als te groot ervaren werden...dat maakt van ons in het slechtste geval collega klungelende wannabe naaisters ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een hele dame, van harte! En de jurk is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hele leuke jurk.....maar als ik de verjaardagsjurk zie , dan snap ik meteen haar keuze !

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een pareltje weer! Dat detail op de mouwkes, schoon! Het staat je kleine prinses heel mooi.
  Ja die decemberstress. Gelukkig valt de verjaardagsstress bij ons in juni en juli, anders zou ik helemaal doordraaien met de feestdagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Amaai, wat ziet uw dochter er hiet plots zo groot uit ! Supermooi !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Glitter-stofjes, -biais, - paspel,.. ik ben er zo hard fan van!! Heel tof kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat is ze groot geworden! Hiphiphoera (met vertraging maar even gemeend ;) voor de dochter en de jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. die bling bling en die jurk en die krullen .... een engeltje kan er niet tegenop!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Slik. Inderdaad. Wat is ze groot geworden op 2 jaar tijd!! Wat een dotje!
  En die jurk...weer prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Schoontjes! Zowel de jurk als dat groot meisje!
  Ik heb ook een dochtertje die er tussen de feestdagen door bij wilde horen, terwijl ze voor 18 februari was uitgerekend. Nu wordt ze maandag zes en God, je gelooft niet hoe groot ze is...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. zij ziet er meer en meer guitiger uit

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een hindernissenparcours, maar het resultaat mag er wezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Proficiat met de jarige dochter!

  Ik heb 3 jaar geleden op 20 december beslist dat zoonlief mocht komen en geen spijt van. Alleen dat het veel te druk is en hij veel cadeautjes die periode krijgt. Maar ja dat weet ik van mezelf (jarig op 1 december).

  20 december ... één van de mooiste dagen van mijn leven.

  Groetjes
  Tina
  www.driecreatievebijtjes.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.