Reality is catching up...

zondag 6 juli 2014
In december kocht ik een lap stof om mijn eerste maaksel voor meneer Khadetjes te produceren. Met liefde gekozen, gefixeerd, gewassen en met evenveel liefde in een hoekje weggemoffeld. Want voor heren iets in elkaar stoppen, ik heb daar een heilige schrik van. Meneer Khadetjes liet zich echter niet zomaar wegmoffelen... regelmatig polste hij wanneer hij eens aan de beurt was. Een jeansbroek? Een trui? Een pyamabroek? Een hemd? Met ieder voorstel werd ik wat bleker en bleker.

226-01

Tot zij aan een hemd begon. Ik negeer zomaar eventjes het feit dat het hier mooie herenhemden regent, op dat scherm van mij - die toon ik wijselijk niet aan meneer Khadetjes. Stilaan dacht ik het misschien ook eens te proberen. Het plan was er - zoals altijd, in dat georganiseerde hoofd van mij ;) - ik ging eerst wat oefenen op hemdjes voor zoonlief, dan eens een Theo'ke maken en dan ging ik het in het groot overdoen.

226-02 226-04

Het weekend leverde mij een patroon op; KnipMode was zo vriendelijk ons een tijdschrift te geven en hopla, daar zat toch wel een mannenbijlage bij. De uitleg was wat pover - wat haat ik dat, alles online te moeten opzoeken - maar gewapend met de Zonen09 handleiding ging het me wel lukken. Hoe het verliep:
"Meneer Khadetjes, ik heb stof gekocht" - met roze erin, ik was ervan overtuigd hij dat niet schoon ging vinden
"Schoon, maak daar maar een hemd mee" - auch. Serieus?
"Maar daar zit roze in, je gaat dat toch wel dragen hé" - ha, nu had ik hem liggen
"Jaja" - nogmaals. Serieus?
"Moeten dat dan korte of lange mouwen zijn, 't is zomer, misschien is korte mouwen wel tof?"
"Lange, dat is toch makkelijker" - waar zijn die echtscheidingspapieren? Nu graag ;)

226-05

Bon, een hemd. Met lange mouwen. En staander. En mouwsplit - de aanrader van dienst bij mouwsplitstress of hier kun je ook terecht - met mijn eeuwige dank aan de hulptroepen ;). En nog tien andere stukjes waarvan ik echt niet wist dat ze nodig waren om een herenhemd te maken. Mijn mening: ieder hemd dat je in de winkel kunt kopen is standaard te goedkoop, ik zeg het u!

226-06 226-07

Ten khadetjeshuize helpt het als ik mijn verstand en eigen goesting uitschakel tijdens het naaiproces. Bij 'eerste keren' uw eigen gedacht doen is niet altijd bevorderlijk, dat ontdekte ik ondertussen al. Nu moet ik enkel nog leren niet alle hersencellen uit te schakelen want een eerste pasbeurt deed alle vogels in de buurt opschrikken. Om maar te zeggen dat het hemd wat aan de brede kant was - o, ik had hem opgemeten. En goed ook. Meneer Khadetjes valt echter ook wat buiten de maattabbelen, allé, eronder eigenlijk. Dus als iemand mij een ultieme tip kan geven over welk patroon te gebruiken voor magere gevallen, houd je vooral niet in ;)

226-09

Maar het lukte... Het ding zit in elkaar, en hij gaat het dragen ook. Neh ;)
En over mijn grootste plan om zowel mezelf als meneer Khadetjes te kleden voor het feest? Een lieve mail - weliswaar boordevol OMG'tjes ;) - deed me met beide voeten op de grond landen... de Theo is er niet gekomen, de jurk voor mezelf. Euh... schoon gekocht is ook niet lelijk?

53 opmerkingen:

 1. Schoon, daar gaat ge der nog wel één van moeten maken peis ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook aan het kniphemd bezig, wel de versie met korte mouwen en had het ook voor dat het hemd hem te groot uitvalt! Ipv een 48 zal hier een 46 zonder naad voldoende zijn (dus ook opnieuw beginnen!) maar als ik jouw versie zie, heb ik er goeie hoop op dat alles goed komt! Ik wou trouwens ook deze stof maar mijn ventje was niet akkoord :-) Volgens mij ga je er nog mogen maken!! Superschoon!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb uiteindelijk de stolpplooi vastgestikt, wat al veel oploste :)

   Verwijderen
 3. heel erg mooi geworden .... ja ik zie ook overal hemden maaarrrr ik ga er toch nog niet aan beginnen ;-) jij bent een super moedige dame!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig, je verlegt je grenzen steeds weer! En ik vind deze echt mooi, ook de stof, super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé, jij moet wel een hele goede fotograaf zijn, want ik zie alleen maar perfectie! Zou ik dit misschien ooit ook eens doen, maar voor 4 van de 5 in huis naaien is al zo'n werk ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lol, nee, een echt goede fotograaf ben ik niet... En volgens mij kun je dit wel, herenhemden maken ;). Gelukkig draagt die van mij niet elke dag hemden, want voor allemaal naaien, dat kan ik ook niet bolwerken zunne.

   Verwijderen
 6. Heel mooi! Ik ga jouw blogpost hier wijselijk niet aan de MDH laten zien. Veel te gevaarlijk, wegens veel te schoon! ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een geboren naaister, dat ben jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik dacht, nu krijgen we hem eens te zien, meneer khadetjes, maar we moeten het doen met lijf en leden ;) Maar geweldig schoon gerief seg! Gewaagde stofkeuze (ge-wel-dig!), en jammer van die nakende echtscheiding, maar hij heeft gelijk, die man van u! En je had wel een eerste klas hulplijn onder de vorm van miss hemd jo chapeau ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zou een mens doen zonder hulptroepen ;)?
   Hij mocht zelf kiezen; met of zonder kop... wie weet ooit wel nog eens ;)

   Verwijderen
 9. Mooi zeg! Ik moet ook nog. Ik was al van plan om de Theo handleiding erbij te gebruiken, ik denk dat die handleiding bij bijna ieder overhemd wel handig is. Nu eerst nog een patroon vinden, mn vriend is lang en smal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker doen, die Theo handleiding gebruiken. Enkel voor de klassieke manchet moet je ergens anders kijken (zie de linkjes). En een hemdtip, zie hieronder bij Elke.

   Verwijderen
 10. prachtexemplaar!
  ik maakte onlangs ook een mannenhemd voor mijn (heel) smal venteke, ik gebruikte patroon Burda 6931, daar zit een gecentreerde versie met nepen bij en de allerkleinste maat (44) past hier perfect!
  http://madebyelke.blogspot.be/2014/06/gelukkige-vaderdag.html

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Knap hemd, perfect gemaakt! Veel mooier dan één uit de winkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die vraag hoor ik hier ook geregeld: Wanneer maak je eens een hemd voor mij? Met dat verschil dat manlief hier wel bijna dagelijks hemden draagt :-) Ik heb alvast de moed niet om eraan te beginnen.
  Héél mooi hemd heb je alleszins gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nog lichtelijk euforisch, vandaar dat ik nu zeg "het valt wel mee". Het moeilijkste zijn die mouwsplitten, en zelfs die vallen mee met een goede handleiding erbij. Anders moeten we er samen eens aan beginnen?

   Verwijderen
 13. Heel mooi! Jaloers op alle hemden met leuke printjes, de mijne wil dit niet, tja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ben een van de aanstichters van dit hemd :), met al uw schoon hemden! Die van mij houdt gelukkig -af en toe- wel van fel gedoe.

   Verwijderen
 14. Heel leuk! En een super stof-keuze, tof dat hij dat wil dragen. Manlief heeft er hier nog niet achter gevraagd, verder dan pyjamas ben ik voor hem nog niet geraakt! Super knap, echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nee, ook hier al,... Ik heb hier ook al een hemd beloofd zan de wederhelft. En dat wordt dus ook uitgesteld. Misschien er toch ook eens aan beginnen. Eind augustus is hij jarig, wie weet, ....

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind dit model hem wel staan! Al las ik dat je de stolpplooi dicht naaide... Goed idee want zo'n plooi maakt het hemd breed en voor sommige mannen pyjama-achtig... Ik heb ook al wat probeersels achter de rug voor mijn magere Hein :-) uiteindelijke oplossing: smal hemd van celio kopen (dat paste hier perfect en was niet duur), laten afdragen, open knippen en overtekenen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schitterend! Al ben ik daar wel wat aan de luie kant voor, hemden tornen en zo van die dingen :)

   Verwijderen
  2. Ik torn dat ook niet (helemaal) hoor (wat een werk!), gewoon net naast de Engelse (of is het Franse?) naad knippen. Moeilijk bochtjes en hoekjes eventueel met een snijmesje aanvallen. Niemand die dat 'gefoefel' ziet bij het zelfgemaakte exemplaar :-) Aan de kraag en mouwboorden heb ik wel wat getornd, tijdens mijn middagpauze...

   Verwijderen
 17. Prachtig! Ik weiger me eraan te zetten, aan herenhemden. Lijkt me onmenselijk veel werk...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oooo, wat is ie mooi geworden!! En hij past nu toch echt perfect! Ik ga hem wel aan man laten zien, dat lijkt me nog wel leuk, er nog 1 maken in knalkleuren. Petje af, het is echt een mooie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. So glad that the divorce papers will not be needed. I didn't even notice that it had pink in it, I just loved the geometric patterning. Very smart.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. awel da is ferm goe gelukt jonkske voor nen eerste keer! Mooi afgewerkt enal!
  Ik plan voor De Vent hier ook een hemd met korte mouwen, en ik ga een oud hemd van hem lostornen... Dat dat plan eigenlijk al 1.5 jaar oud is denken we even niet aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwijg, mijn plan was ook over zijn vervaldatum heen ;)
   Die korte mouwen zijn een aanrader!

   Verwijderen
 21. Heel erg mooi geworden, je kan trots zijn op jezelf! Niet van uit de winkel te onderscheiden. En jouw omschrijving van het geheel, ik heb er van genoten. Van al je verslagen eigenlijk, je hebt een heerlijke schrijftaal om te lezen! You make me smile!! Bedankt!

  Groetjes Ceciel.
  http://badschuim.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je lieve woorden... En, you're welcome :)

   Verwijderen
 22. wauw! en met lange mouwen, dat durf ik nog niet aan hoor. Maar datzelfde patroontje van het weekend heb ik al gebruikt voor één met korte mouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. En ik altijd maar denken dat die 'grote' naaisters daar allemaal geen schrik voor hebben. Knap hoor, uw/zijn hemd!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heeeeeeeeeeel knap!
  Ik vond de Theo al een hele uitdaging, ik was al dolgelukkig dat ik die in elkaar kreeg.
  Het moet gezegd, zonder de duidelijke uitleg in het Zonen 09 patroontje was het niet gelukt of toch een heel pak minder vlot denk ik. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mijn wederhelft wil geen hemden dragen ... het zou anders zeker zo'n exemplaar zijn! Keischoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik vind het super! Zelfs in't roze!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ooo, ik zat er echt op te wachten, op deze blogpost maar door alle recente werkdrukte zie ik dit nu pas ! En, mijn verwachtingen worden volledig ingelost, het zag er eerder al veelbelovend uit en het is gewoon supergeslaagd ! (en eigenlijk vind ik je zorgen over de verkeerde maat toch wat overdreven ... op deze manier valt het hemd toch mooi ??? ... volgende keer zonder stolpplooi proberen, wat centreren in de zijnaad en rugnepen en het geeft meteen een ander hemd dat ook perfect zal zijn ! :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er wel content van, van mijn eerste herenhemd.
   Mijn zorgen... ahja. Bij de eerste pasbeurt - toen ik al gezien had dat het véél te wijd ging zijn, had ik de stolpplooi vastgespeld, om het eens 'te zien'. Meneer Khadetjes doet het hemd aan, en maakt tegelijk een scheur in de stof van de plooi (onvoldoende bewegingsruimte)... mijn hart ;). Vandaar mijn schrik om zomaar de plooi vast te stikken, maar ik kon uiteindelijk niet anders om het op te lossen - ik heb wel wat gezeurd in het aantal cm's dat ik vastgestikt heb. Maar ik onthoud vooral je tip, goeike!

   Verwijderen
  2. Oh neen, help ! een scheur in al die uren werk ... gelukkig zie je er niets meer van !

   Verwijderen
 28. Voor de lange smalle broer (als in: verschrikkelijk lang. Verschrikkelijk smal. Twee meter en twee met de tailleomtrek van een 164) maakte ik eentje uit Knipmode november '13. De smalste maat, mits verlenging van 10cm aan mouwen en onderkant, zit perfect! Een volgende exemplaar is in de maak :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. heel geslaagd! en ik heb weer met veel plezier (met de nodige LOLs) uw begeleidende tekst gelezen.. Ik moet eerlijkbekennen al een jaar stof (en beloftes) klaar te hebben voor een herenhemd voor mijn vent...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wahw zeg, wat een prachtig hemd! Snel wegklikken nu. Dit mag mijn man NIET zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Khadetje...
  Zou je toevallig enig idee hebben of dat patroon van dat herenhemd ook online of apart te verkrijgen zou zijn?
  Het is echt beeldig... en aangezien ik hier thuis ook een hemdenverslijter heb, breng je me op ideeën voor de eindejaarspakjes (trouwens ook mijn bibi zijn verjaardagsperiode) Hmm...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor Liesbeth, je kunt het hier vinden (http://www.knipmode.nl/overhemd-met-omslag-mouw-pdf-patroon) - als je model 104 koopt, krijg je model 105 (het hemd hierboven) erbij. Veel succes!

   Verwijderen
 32. mevrouw Khadetjes, wil jij aub mijn hulplijn worden? Ik ga er één van deze dagen ook aan beginnen, aan dit model met lange mouwen. Mijn man valt echt niet binnen de standaardmaten en ik maakte nog nooit een hemd voor grote mensen :p Maar 't is van de moetes. Please? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mailt me maar, als ik kan help ik je zeker verder! Het model valt behoorlijk wijd, dus het verdoezelt wel een en ander #schaterlach. En ik kan je zo hard geruststellen; een herenhemd is nèt hetzelfde als een hemd voor een kind, alleen wat meer stof and that's it. Erewoord.
   --khadetjes at gmail dot com--

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.