Verwaarlozing

vrijdag 14 februari 2014
Naaisgewijs probeer ik mijn khadetjes min of meer gelijkwaardig te voorzien van vanalles en nog wat. In praktijk groeit dat kleine mormeltje net iets sneller, dus sloeg de balans deze winter nogal haar kant uit... Een inspectie van de kleerkast van zoonlief leerde dat hij wel wat extra truien kon gebruiken. Ideaal om de balans wat te herstellen!

162-00
Stof: joggingstof van bij Sjiekebiele - Boordstof en voering: Stael
Patroon: kaptrui uit Stof voor durf-het-zelvers

In den beginne sloeg ik al mijn stofjes metersgewijs is. Zo ook sweaterstof - ik had daar ooit eens een groots plan mee, ik weet al lang niet meer wat. De plannen resulteerden in een gigantische stapel waar ik nog nooit mee gewerkt heb. Zoonlief houdt wel van warme truien, ik combineerde een en twee, haalde een vrolijk groen exemplaar van de stapel en ging aan de slag met het vertrouwde patroon.

162-01

Blijkbaar zet ik zonen met een groot hoofd op de wereld want de normale uitvoering (gekruiste tricot aan de hals) levert hier steevast "au mama, mijn oren" op. Ik paste het patroon wat aan en koos voor een hoger model, waarbij de kap anders aan de trui vastzit. De schouders werden ook wat aangepast, alles voor mijn Khadetjes oren ;).

162-02

Net als zovelen voor mij, viel ik voor de prachtige beer van Oana Befort die zij ooit gebruikte... Helaas zag ik hem ondertussen al zo'n duizend keer passeren, dus zocht ik tot ik iets ander 'berigs' vond en flockte deze op de trui. Dezelfde kleur van mouwboorden vinden was niet moeilijk ;) en het breekt de overdosis groen. Exemplaar 1 hebben we achter de rug, een bandwerkje komt eraan!

162-03 162-04


[EDIT: ik maak een dezer dagen een schets van hoe ik de kap gemaakt heb, en dan bezorg ik jullie de tekening!]

43 opmerkingen:

 1. Echt mooi, stoer, geweldige flock! Mijn meiden hebben ook proportioneel grote hoofden (te wijten aan de volgens mij ook proportioneel grote hersenen - 't kan ook zijn dat ik niet helemaal objectief ben) want ze zien mij niet graag komen met die kaptrui omwile van de oortjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook zo'n groot hoofd bij zoon1... Ik laat de kap gewoon een stukje open staan, maar jouw aanpassing ziet er stukken beter uit! Je knipt de kap dan in 1 geheel, en maakt hem onderaan langer en breder?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kap is in twee delen; ik leg 'm aan de vouw en knip de kap een serieus stuk kleiner dan voorgeschreven en dan stop ik er achteraan een brede, recht strook tussen (ik meet hoeveel de halsomtrek is en pas het daaraan aan). Ik vind het mooier als een kap zo gesneden is, dan 'valt' die precies beter op de rug.

   Verwijderen
 3. Wat een überschattig zonenkhadetje! En een coole trui of course :-) Ik denk dat ze de kappen van naaipatronen standaard te klein maken, want mijn fijn kinders met kleiner-dan-gemiddelde-hoofdomtrek-die-menig-regioverpleegkundige-van-k&g-al-eens-liet-fronsen geraken daar ook maar met moeite door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb ik vandaag geleerd? Ik moet binnenkort zoon 1 ook eens wat minder verwaarlozen :-) Dat is een prachtexemplaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtig, in een groter maatje zou die mij ook wel passen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo een schoontje! Zou er ook wel zo een willen :p

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Supermooi! En die beer is véél toffer!
  Ik heb hier ook twee zeer groothoofdige kinderen (hebben ze van mij geërfd, veel hersenen, je kent dat wel), dus over die kap wil ik wel eens overleggen binnenkort. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 's goe! Teken ik 'm anders eens over (ik heb maat 122-128 uitgetekend, maar daarmee kun je vertrekken hé)?

   Verwijderen
  2. Dat zou geweldig zijn, dat is de juiste maat voor Lene! En dan moet ik voor Thias alleen nog één maatje kleiner gaan, dat moet lukken!

   Verwijderen
 8. Deze beer is schitterend !!! Heel binnenkort wordt hier een rood exemplaar met chimpansee gebaard ... heel binnenkort ...euhm.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Superschone trui! en zo'n knap manneke dat daarin zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi!! Ook de kleuren en de beer, yeah cool

  BeantwoordenVerwijderen
 11. knipte je die beer zélf?????? wooooooooooow' RESPECT!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euh, ik heb 'm gekozen ;). Mijn goede kameraad heeft die gesneden...

   Verwijderen
 12. supertof!!
  en zo'n trui, dat slaat altijd aan :)

  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super idee,de kap zo aantepassen.Ga ik ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. amaai, dat is dus echt kei knap. zeker met die beer er op. En hier werden mijn jongens een beetje aan de kant geschoven wat kleding betreft. Ondertussen is het al een beetje in evenwicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw! Prachtig! Grote fan van jou flockwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oh zo leuk! :)
  die beer maakt het helemaal af :)
  zou je me volgende week willen uitleggen hoe je dat deed met die kap / hals? Ik trek ook altijd zowat mijn dochter haar hoofd eraf :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een zalige beer!!! Prachtige trui.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Howoo....! Hier zou er eentje brullen van plezier met zo'n trui!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik hoorde al van iedereen die de kaptrui van svdhz maakte dat het gat wat klein uitvalt dus het zal niet enkel en alleen aan jouw khadetje zijn hoofd liggen. Ik maak hem naar het patroon van Gemaakt en Ina heeft ook een groot hoofd en hier geen problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Groothoofdig Khadetje staat er prima mee en wat is die beer zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh ik herken dat. Dat? Awel van evenveel willen maken en een kaptrui die spant aan de oren (en tussen haakjes, mijn dochter heeft niet eens zo'n overdreven groot hoofd, maar die trui zit toch ook redelijk strak als ik hem uittrek)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Erg mooi! :)

  Hier nog geen kapproblemen ondervonden, maar zo vind ik de kap ook wel mooier, kan je anders eens een foto van de achterkant posten?
  Dan kunnen al de 'moeders-van-groothoofdige-kinders' zelf eens aan het knutselen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. zo een kapje zou mij ook wel interesseren. Kan je het niet eens tekenen?
  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 24. ik bewonder je vlotheid in flocken: altijd zeer gedetailleerd, ben maar een klein beetje jaloers :-)
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.