Khadetjes vs Burda: 0-1

dinsdag 3 december 2013
Moeders hé, die zetten hun kinders op de eerste plaats. In mijn geval betekent dat zorgen dat zowel zoon- als dochterlief voldoende lichaamsbedekking hebben. Er staat nog wel wat op mijn verlanglijstje, maar ik hoef niet dagelijks een wasmachine in te stoppen dus mocht ik me buigen over mijn eigen bedekking... Laat het er ons op houden dat een jaar op non actief wat sporten betreft mij niet zoveel deugd gedaan heeft. Versta me niet verkeerd, ik heb geen problemen met mijn lijf - behalve dat ik bepaalde onderdelen liever anders zou zien, maar daar lig ik niet wakker van - maar de kleerkast denkt er anders over: leger...

137-01

Naaien voor jezelf vereist echter net iets meer skills dan het naaien van kinderkleding, 't zijn die rondingen hé. Toen ik een workshop voor een tricot dameskleedje zag, twijfelde ik niet: inschrijven! Mijn maatje en ik vulden de auto en we gingen een kleedje maken! Het patroon was al uitgetekend, we konden onmiddellijk beginnen spelden & knippen. De boord van het bovenlijfje werd aangepakt met een kleurig accentje... het is even opletten om dat mooi te krijgen, maar het resultaat mag er zijn.

137-02

Zo'n tricotsel ineen steken valt goed mee, ik was er snel klaar mee. Het resultaat aan mijn lijf, dat was het echter niet. He-le-maal niet. Een overzichtje van mijn slimmigheden...
 • Mijn lijf doet het niet zo goed met 'rechte' modellekes... ik heb geen foto, maar neem het van mij aan dat bepaalde rondingen zéér duidelijk waren.
 • De naad van het lijfje kwam recht op mijn borsten - niet zo flatterend hé - dus dat werd een goede 5cm verlengd. Keurig op de daarvoor voorziene lijn. Toen ik de mouwen in het kleedje zette, klopte het van geen kanten. De boel werd losgemaakt en opnieuw gestikt. En nog klopte het niet... Logisch natuurlijk, diezelfde aanpassing moet je ook aan de mouwen doen of de lengte komt niet meer overeen.

137-03

Toen het jurkje ten Khadetjeshuize arriveerde vloog het op de kast. Kwestie van even af te koelen om de zaak op een rustige manier te bekijken. Een kleine maand later was het zover... De mouwen werden losgesneden, net als het rokdeel. De stof voor het kleedje kwam van het Stoffenspektakel en had me €2/m gekost, gelukkig maar. Ik bracht een lap van twee meter mee, ik knipte de stukken gewoon opnieuw. De mouwen werden aangepast, het rokdeel kreeg wat extra speling en de boel werd overlocksgewijs ineengezet.

137-04

Madam Khadetjes is nog steeds niet tevreden - het is dan gewoon ook een moeilijk mens ;). Deze slimmerik had er niet aan gedacht dat het probleem misschien nog ergens anders kon liggen... Hilarisch eigenlijk. Ik vermoed dat net dat éne patroondeel dat ik niet opnieuw knipte de boosdoener is. Het lijfje is relatief breed bovenaan, waardoor er precies stof te veel is. Een volgende versie heeft een aangepast voorpand dat doorloopt naar de zijnaad want dat geeft nu een vreemde bobbel bij de bevestiging aan het rokdeel.
Nuja. Na een paar uur prutsen en tornen heb ik het voorlopig even gehad met dit kleedje. Het is toonbaar, en met een vestje erboven zal het niet eens opvallen. Had ik maar mijn huiswerk gemaakt...

137-05

38 opmerkingen:

 1. Ik herken het figuur.....hier van hetzelfde....ik zaag ook zeker niet....maar de geest uit de lamp zou wel een paar aanpassingen kunnen doen
  In alle geval : uw kleedje is perfect ! Teken ik direct voor !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En toch vind ik dat het dik meevalt! Je gaat toch niet de hele dag stokstijf staan? Dus als je eens een hele dag met het kleedje op zwier bent, zal je je van die kleine foutjes veel minder merken. Maar ik snap het wel, al die aanpassingen en dat eindeloze redeneren. Je bent in elk geval niet de enige die het er mee worstelt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het toch een heel knap resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtig hoor. een heel knap kleedje.en hé. dik???? waardat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik toonde bewust geen foto van de eerste versie en mijnen achterkant ;)

   Verwijderen
 5. maar der is toch nix mis met uw figuur zekers!
  heel schoon met die knoopjes, mooie kleurtjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ziet er leuk uit, maar werd je mouwopening dan groter bij die verlenging? Ik snap niet zo goed hoe het kwam dat je mouw niet past...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik moest het in de mouwopening doorknippen en 5 cm verlengen (= 10cm op een mouw. Volgende keer verleng ik daar een cm of twee en drie onder de mouw. Jij hebt nog nooit moeten verlengen?

   Verwijderen
  2. ik zou persoonlijk die verlenging voor mezelf niet door de mouw doen, ook al zegt het patroon dat zo. Ik zou onder de mouw verlengen, want mijn armaanzet is niet langer, gewoon omdat de buste wat lager komt...

   Verwijderen
  3. Merci voor de tip - ga ik zeker onthouden, gezien jouw ervaring met dit kleedje ;) Ik heb hier nog een lap klaarliggen om te proberen, dus ooit wordt het vervolgd!
   Misschien ga ik toch 1 cm verbreden op de armen, want nu waren de mouwen wat krapjes - het is wel dikke tricot, misschien ligt het daaraan want echt dikke dikke armen heb ik nu ook niet... vind ik zelf toch ;)

   Verwijderen
 7. Wauwie, een super mooie versie! Ik vind die jurken overal zo mooi, maar ik vrees dat ik er zelf niet mee ga staan, ik sta mooier met een iets lagere taille, ik ben al lang en zo'n hoge taille ziet maar vreemd uit bij mij, :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wou het gewoon eens proberen ;)
   Ik ben ook niet zo klein zunne, 1m80 en denk dat ik wel wat hetzelfde figuur heb als jij?

   Verwijderen
 8. Ik vind je lijf prima hoor... heel vrouwelijk (en het mijne is ronder hihi) en het jurkje vind ik helemaal niet slecht ... vrolijk en speels zelfs.
  Maar ja ik vind het ook..; kledij maken voor jezelf is moeilijk... veel te veel rondingen waar je mee moet rekening houden.
  Ik zou al heel blij zijn met dit resultaat! ik ben benieuwd naar je komende versies

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind persoonlijk je versie heel geslaagd. Maar ik ken het probleem van kleren voor jezelf maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik begrijp je frustratie volledig, heb ook zo een lijf dat niet altijd wil doen wat ik in mijn hoofd heb over hoe het er uit moet zien als een kleedje af is :-) maar ik vind je versie wel heel mooi geworden. en die "bobbel" was me eigenlijk niet opgevallen tot je het schreef.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bloed zweet en tranen... Maar ik vind het prachtig geworden! het doet me er ook zo een willen maken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In elk geval is het randje bovenaan wondermooi! Die detailfoto is om te smelten zo mooi.
  Het geheel ziet er voor mij ook heel goed uit, maar ik geloof je dat jij de gebreken ervan meer ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi gemaakt en aangepast! Heel tof met die knoopjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ze staat je nochtans heel erg goed!
  En wat ligt je haar geweldig goed Sarah!!!
  (Niet voor te lachen gaf...ik meen dat echt!)
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dubbele merci! Er ging meer dan een halve meter af, van dat haar ;)

   Verwijderen
 15. Ik vind het echt echt wel mooi!! Je haar is ook heel mooi! Compleet moi plaatje! Echt waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind het een superkleedje. Kleding voor mezelf... dat heb ik nog nooit gedurfd.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het is een leuk kleedje! Niet over twijfelen. En ja, ook ik heb vanalle problemen met mijn figuur... En die borsthoogte is er één van. Daarbuiten heb ik ook nog een te rechte rug en een verlaagde heupenhoogte. Recht rokken zijn hier niet aan de orde, bilsgewijs... Dus ja, hier ligt ook nog een kleedje te wachten op het tornmesje... Lang leve kinderen en hun gebrek aan figuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben verliefd op 't kleedje! Supergoed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel wat frustraties doorstaan maar het resultaat mag er zijn, heel mooi kleedje! Ik heb ook nog maar één keer geprobeerd om een kleed te maken voor mezelf en ik heb er toen de schaar in gezet om er twee jurkjes van te maken voor de nichtjes.. Maar jouw volhardendheid doet me zin krijgen om nog eens een poging te wagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik snap niet zo heel veel van je uitleg, maar voor mij is het jurkje wel mooi geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jij beschrijft perfect hoe het komt dat ik die burda 7828 tot nu toe telkens meed. Mijn buikje en derrière zijn daar niet voor geschikt, me dunkt. Maar jouw aangepast versie vind ik wel super ... al zou ik je nu toch niet herkend hebben op de foto ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. het ziet er nochtans prachtig uit!
  Ik geraak op dit moment nog niet verder dan een pyjamabroek ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zo eentje wil ik ook wel voor mezelve!! Heel schoon, bobbel of niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. goh, ik durf daar ook nie aan beginnen want mijn rondingen zijn ook net iets te rond voor zoiets :) Maar jouw versie gaat helemaal goed komen denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel mooi gedaan aan de hals zeg! Ik vraag me af of je het bovenvoorstuk daarvoor hertekend hebt? Of is dat één van de twee bestaande voorstukken? (linker of rechter dan? of allebei?) Ik zou het ook graag eens op die manier proberen! Heb nu net mijn eerste geslaagde 7828 gemaakt en wil ook graag nog een variant maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het rechterbovenstuk is origineel, aan het linkerbovenstuk is een ronding getekend. Veel succes!

   Verwijderen
 26. Heel mooi! En toch heel flatterend dat kleedje!
  Ik heb de burda 7828 ook gemaakt en ik vind het een geweldig kleedje maar die voorkant zit nooit goed en deze lijkt me perfect. Ik zou alleen niet weten hoe je die ronding tekent. Kan je dat eens uitleggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Ik tekende het patroon niet zelf, maar volgde er een workshop voor waar het voor mij getekend werd. Ik kan het dus zelf moeilijk uitleggen hoe je het doet. Ik veronderstel dat je van het 'normale' bovenstukje moet vertrekken en dan wat moet experimenteren met een ronding tekenen in plaats van schuin naar beneden?

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.