Over orde en chaos, of over chaos en chaos

zaterdag 26 oktober 2013
Ik liet KCW ten Khadetjeshuize passeren omdat de vork al genoeg gehooid is... Het khadetjeskind kan echter niet in blote billen naar school, dus maakte ik voorbije week toch één jurkje voor dochterlief. De stof haalde ik een hele tijd geleden in huis, sindsdien lag hij klaar op het hoopje 'herfstcollectie'. Althans, daarvan was ik overtuigd. Tot ik aan het jurkje wilde beginnen...
Kijk, wij wonen niet in een paleis, zo groot is het hier niet. En een lap van 3 meter met stofbreedte 150cm is niet zo piepklein hé. En toch was diezelfde lap in datzelfde huis 3 weken ONvindbaar. Maar dan ook echt onvindbaar. Stel je taferelen voor van een gefrustreerde madam Khadetjes, een grinnikende meneer Khadetjes-in-de-zetel en twee olijke khadetjes, alleen maar omdat ondergetekende de stof niet kon vinden. Vorige week had ik er genoeg van en ging ik een nieuwe meter kopen. Ik had dan wel stof om aan het jurkje te beginnen, de frustratie vierde hoogtij en ik moest en zou die stof vinden. Nog eens drie extra uur zoeken later, vond ik de stof mooi gewassen, gestreken en opgeplooid in de stoffenkast - die in dochterliefs kamertje staat, waarvoor ik 't kotje nacht het licht aanstak omdat mijn hoofd geprogrammeerd stond op 'stof vinden'. Om maar iets te zeggen over het niveau van de chaos in mijn hoofd. Ik presenteer jullie dus een chaosjurkje, eentje waar ik slechts gemengd enthousiast over ben...

125 - Plooijurkje 01
Stof: Lily petrol (Dapper) van bij Koekepeertje - Patroon: aangepast basisjurkje
Voor het jurkje vertrok ik van het basisjurkje uit Stof voor durf-het-zelvers. Aan het bovenlijfje voegde ik twee plooitjes toe, om het lijfje wat te breken. Op dezelfde hoogte werd bij het rokdeel ook een plooi toegevoegd, met langs beide zijden nog een extra vriendje. Wat extra zwier is altijd welkom, nietwaar?

 125 - Plooijurkje 02 

Ik hoor de opmerkzame geesten onder jullie al denken, allemaal goed en wel, waarom is ze nu niet tevreden? Laat me beginnen door te zeggen dat ik het jurkje mooi vind, echt wel. Maar het model flatteert mijn khadetje niet. Het begon al bij de maat... als ik een 110-116 uitteken, dan is haar bolle buikje nogal geaccentueerd om het mooi te zeggen - en heeft het kind over een dikke maand opnieuw een vestimentair probleem. Dus in al mijn slimmigheid tekende ik het grotere maatje uit (122-128 terwijl ze confectiemaat 104 heeft), de lengte van het rokdeel paste ik aan. Maar als ze het jurkje draagt, komt het lijfje veel te lang - haja, want daar dacht moeder niet over na - waardoor het niet zo mooi is. Laat ons hopen dat ik mijn lesje nu geleerd heb... Het smalle model uit dit boek is eigenlijk niets voor mijn khadetjesmeid, door haar bolle buikje past het model niet mooi. Ik zal gewoon mijn ogen dicht doen, genieten van de vrolijke capriolen van dochterlief en er niet meer over nadenken ;) - en daardoor niet zien dat de figuurkes van het rokdeel naar rechts kijken en die van het lijfje naar links. Nee, ik zie het niet.

 125 - Plooijurkje 03
Waar ik wel héél content mee ben, is mijn inval van deze week. Ik maakte mijn labels voorlopig zelf. Door het verschijnen van veel moois bij anderen, vroeg ik hier en daar advies en was ik druk bezig een eigen ontwerpje te maken... Toen bedacht ik dat ik met mijn nieuwe speelgoed eigenlijk zelf ook labeltjes kon maken. Daad bij gedachte en vijf minuten later: een geflockt label. Het moet niet altijd chaos en frustratie zijn ;)

34 opmerkingen:

 1. de (gehate) tornnaald bovenhalen en het lijfje verkorten? of is het rokdeel dan te kort?
  wel eens supermooi geflockt label! ik ben jaloers :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het rokdeel zal dan te kort zijn. Ik ga het haar gewoon aandoen en mijn ogen toe doen denk ik ;). Of misschien stop ik er ooit nog een boord tussen in een andere kleer of zo.

   Verwijderen
  2. Je kan dan eventueel ook een dubbele boord aanzetten aan de onderkant van het rokdeel om langer te maken? (Heb ik ook al eens moeten doen :) )

   Verwijderen
 2. Kleedje is zeker leuk! Ben jaloers op je labeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tof gedaan. Je speelgoed, wat is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee dat stofje ligt hier ook op de gewassen stapel! En die labels, perfect! En ze gaan ook zeker niet kriebelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar dat label is subliem zeg, en mooi! En het jurkje ook hoor, prachtig stofje trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super, dat label!! En het jurkje ook hoor, 't is mooi maar ik begrijp je wel, met dat te lange bovenstukje. Dan zijn ze precies niet meer in verhouding hé?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee... ik hoop dat ik bij deze mijn lesje geleerd heb ;)

   Verwijderen
 7. Ik ben vooral fan van het label, dat ga ik hier toch ook eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat label wauw dat ziet er puik uit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh spijtig,bovenstuk inkorten?
  Ik ben fan van jouw flockjes, zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook fan van jouw labeltje. Origineel en speels!
  Dat jurkje ach....ik vind het mooi maar ik begrijp je ontevredenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi, het feit is dat et toch een heel mooi jurkje geworden is, en dat men uit de fouten die je maakt leert. Een heel leuk labeltje ook trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. moh! da label is schitterend! welk nieuw speelgoed is me dat als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een Silhouette Cameo (snijmachine die je op je pc kunt aansluiten - een droom om mee te werken voor papier, flock, vinyel en al die dingen die je op de kast jagen als je ze moet uitsnijden ;))

   Verwijderen
 13. Kijk, als je nu gewoon net iets minder verteld had, dan had ik al die mankementjes zelfs niet eens gezien !
  Maar uw label ! Daarover had je zelfs mogen zwijgen, dan had dat nog steeds enorm in het oog gesprogen ! Echt wauw !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo op de foto zien jurk en label er in ieder geval prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je bent een trendsetter met dat labeltje! Daar zou ik er nu online van bestellen... Misschien een webshopje openen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw voor het label, bij gebrek aan Cameo zou dat voor mij iets te veel uitsnijgeduld vergen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zonder zou ik het ook niet zien zitten hoor - het label is zo'n 3cm groot, die naam uitsnijden zou me tegen het plafond jagen ;)

   Verwijderen
 17. Mooi jurkje en heel mooi stofje! ;) En wat een mooi flocklabel!! Prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Schoon stofke en slim labeltje! Eéntje om te onthouden..

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi dat kleedje! En je geflockte label vind ik ook helemaal geweldig ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig kleedje, wil ik wel winnen hoor. ;-)
  En een heel mooi label, chapeau voor je creativiteit en je speelgoedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een geweldig label! En het jurkje vind ik ook heel mooi. Jammer dat het niet helemaal is wat je ervan verwacht had, maar het is echt wel leuk!!

  En ik heb hartelijk gelachen om je stofzoektocht. Sorry. Het had mijn verhaal kunnen zijn, echt. Ik heb laatst nog uuuuren gezocht naar een groene lap stof die ik vorig jaar gekocht had en die uiteindelijk ook gewoon in mijn stoffenkast bleek te liggen. Zo. Frustrerend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. -opluchting- you made my day... ik ben al content dat zo'n dingen niet alleen bij mij gebeuren ;)

   Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.