Heel erg soms kan ik mezelf moeilijk bedwingen en laat ik me wat gaan... Deze keer ging ik aan de slag met Wallet Project #17, het portemonnee patroon van Compagnie M. Ik wijzigde het patroon drie keer en leg je hier uit hoe ik dat juist aanpakte.


De flap

Een eeuwigheid geleden pinde ik deze tasjes; op een dag ging ik die maken. Om het geheel van de portemonnee wat te breken, tekende ik een gelijkaardige flap, onmiddellijk de meest eenvoudige aanpassing aan het patroon. Zelf ben ik er fan van - duh -, ik hou van de vorm, maar ook van de extra stevigheid die het aan de overslag geeft.

Hoe doe je het? Je knipt het extra patroondeel (#6) in (kurk)leer uit. Je volgt de gewone handleiding tot het moment nadat je de magneten bevestigd hebt. Dan draai je patroondeel #4 (de buitenzijde) met de goede kant naar boven en kleef je de flap vast hierop.

#17001
#17002
#17003



De ga-er-eens-over-versie

Toen mijn eerste exemplaar af was, was ik in de wolken - als in "een portemonnee!! En zelfgemaakt!! En je ziet het niet eens dat die ook zelfgemaakt is!!' - maar er was één iets wat mij stoorde en dat was dat er wel erg veel in kon. Ik probeer de spullen die in mijn portemonnee moeten serieus te beperken en schakelde binnen dat kader al een hele tijd geleden om naar zoveel mogelijk klantenkaarten digitaal te bewaren. Geld heb ik nauwelijks bij, en wat niet echt nodig is komt er niet in. Te veel ruimte dus voor deze simpele ziel. Ik deed enkele eenvoudige aanpassingen aan het patroon en bekwam mijn eigen versie.
---maak deze versie dus niet als je zelf véél spullen in je portemonnee wil---
---met deze aanpassing maak je de portemonnee minder dik en iets minder hoog---

Hoe doe je het? Je start best van een nieuwe print van de patroondelen en pakt er je schaar/mes/lat/potlood/plakband bij - alle aanpassingen zijn uitgetekend in het onderstaand bestand om het wat duidelijker te maken.
  1. Knip patroondeel #1 bij tot het een hoogte heeft van 17,6cm. Zorg ervoor dat de uitsparing voor de rits in het midden blijft zitten.
  2. Knip patroondeel #2 1 cm korter (dit deed ik aan de onderkant, het kaartenvakje blijft op dezelfde plek en verschuift hierdoor iets naar boven).
  3. Knip patroondeel #4 0,7 cm korter
  4. De meeste aanpassingen gebeuren in patroondeel #5, hier verwijderde ik in totaal 3 cm; eentje in het midden en tussen beide vouwlijnen. Knip je patroon op die plaatsen door en schuif het ene deel over het andere tot je 1 cm overlap hebt, kleef daarna vast en aanschouw je nieuwe patroondeel!
  5. Print indien je dat wenst patroondeel #6 en #7 af







https://drive.google.com/open?id=0B9-6J5GlF1d2alFBejlGTncwNFU


De ga-er-volledig-over-versie

Er zijn nauwelijks beperkingen aan je fantasie; wil je een voering, een extra zakje in de flap, een extra zakje met cut out op de binnenflap, you dream -and do- it! Ik maakte een Khadetjesversie met ritszakje achteraan, een origami beest op de flap en voering binnenin.



18 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hahaha, het is eerder bij gebrek aan inspiratie, meer moet je daar niet achter zoeken!

      Verwijderen
  2. ZA-LIG!!! Ik ben nu een gewone versie aan het maken, maar deze gaat ook nog volgen. Echt knap!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent een vrouw naar mijn hart! Geweldige versies, ik ben trouwens wel precies het tegenovergestelde qua eisen. Mijn portemonnee is namelijk mijn handtas ;) dus hoe meer ruimte hoe beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig. Deze pin ik. Momenteel heb ik het patroon nog niet in mijn bezit. Maar dat komt ongetwijfeld nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jezelf moeilijk bedwingen... het is er aan te zien :) Ik vind die cut ooit geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super seg, pin ik onmiddellijk! Hoe maak je de indruk van het origamibeestje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door het uit te snijden :). Als je met een flap in hetzelfde materiaal werkt, lijkt het een indruk terwijl het in werkelijkheid gewoon een cutout is. Ik zet de tekening van de vos over op de achterkant van de flap (met carbon, of zelfs gewoon met een zacht potlood), gebruik een nieuw snijmesje en dan kan de pret beginnen -kuchkuch-. Met véél geduld traag alle lijnen uitsnijden, dan de flap op zijn plek kleven en je bent klaar.

      Verwijderen
  7. Mijn god, Sarah! Niet te doen, jij. Die laatste is echt geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ok, deze versies overtuigen me toch om die wallet ook te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. super versie, maar ik wil graag ook een rits en vakje op de achterkant zetten. Maar ... een echte beginner ... kan je mij vertellen hoe jij dat gedaan hebt?

    Groetjes !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk! Dat is zelfs helemaal niet zo vreselijk moeilijk ;).
      Ik deed dat door de flap te knippen (download de 'er volledig over' versie), en dan een strookje leer weg te snijden met een mesje. Op die versie staat het vierkantje zelfs aangeduid. Gewoon volledig uitsnijden! Dan kleef je de rits aan de achterkant van je leer vast met plakband of washi tape, maakt niet zoveel uit, het is gewoon om die voorlopig vast te zetten. Je stikt helemaal rond en voila, je rits zit er in! Als je dan de flap vast stikt, dan krijg je automatisch het vakje cadeau :). Kun je daarmee verder? Ik heb misschien nog ergens wel foto's, dus als je er nood aan hebt, mail me! --veel succes!--

      Verwijderen
  10. Klopt het dat hierboven #4 en #5 omgedraaid zijn? Bij mij is nummer 5 een veel groter patroondeel dan nummer 4 namelijk :/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet eerlijk zijn dat het een hele tijd geleden is dat ik er nog eentje maakte - ik denk dat mijn instructies juist zijn, maar hé, ik kan natuurlijk fout zitten. Als je een van mijn aanpassingen maakt, heb je dan ook alle wijzigen gedaan in #5?

      Verwijderen
  11. Enthousiast van uw ideeën! Mijn eerste versie heeft al afgeronde hoeken, vond ik mooier dan de rechte. In de laatste versie heeft u ook voering gebruikt. Naai je die er gewoon in of door middel van versteviging? Deze stof rafelt namelijk wel... Benieuwd naar de oplossing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf ben ik ook een fan van de afgeronde hoeken, ik vind ze veel minder streng dan de rechte hoeken.

      Wat de voering betreft, ik tekende de afmetingen van #4 op de achterkant. Aan de zijkanten tekende ik nog een extra cm naadwaarde, aan de boven- en onderkant niet. Daarna strijk je rondom 1 cm om naar binnen (dus de achterkanten van de stof zitten tegen elkaar) en strijk je een stuk vliesofix. Als die goed vast zit (ook even laten 'rusten'), dan strijk je die vast op je buitenstof en kun je het als 1 stuk behandelen.

      Verwijderen

Fijn dat je meeleest! Ik ben benieuwd te horen wat je van de maaksels denkt.

Zoeken in deze blog

Mogelijk gemaakt door Blogger.