vrijdag 29 mei 2015

Juist gepast ;)

324-01 324-02

Oh ja, ik weet het... het liefst van al gaat het kind gehuld in meters stof, zwaaiend en zwierend met heel wat glitter, torenhoge hakken en lange krullen. En dan maakt haar moeder zoiets.

324-04

Wat zegt een mens daarop? -tegen een vierjarige kleine furie? Zwijgen lijkt me een erg goede optie ;)- Dat het maaksel haar karakter perfect weerspiegelt; zoet en tegelijk met een hoekske af? Dat het perfect is om haar gebruikelijke waaghalzerij uit te halen? Mevrouw Khadetjes zwijgt, weet dat dochterlief haar 'springpak' wel zal dragen en belooft zwier en lopende meters. U ziet, aan mij is er een groot pedagoog verloren gegaan -ahum-.

324-03 324-08

De Charles maakte ik al een hele tijd geleden, in een stofje dat oorspronkelijk de bestemming 'zomerjas2013' kreeg. Lang vervlogen tijden dus, mijn hoeveelheid stof was nét voldoende om er de salopet uit te krijgen. De stof zelf is een zomerse stretch jeans, wat het draagcomfort alleen maar ten goede komt - om maar te zwijgen over duurzaamheid, die knieën van deze broek zijn helaas al even verdwenen ;).

324-05 324-06 324-07

Het is ondertussen al lang geen geheim meer dat mevrouw Khadetjes het niet voor roze toestanden heeft, dus greep ik voor "iets voor eronder" naar een restje stof met behoorlijk wat contrast. Kwestie van al te veel zeemzoeterigheid te vermijden.

324-09 324-10 324-09b

Ik greep opnieuw naar Homemade Mini Couture voor het bloesje maar paste de kraag en de mouwen aan. In plaats van de voorziene fronsmouwen, werd een plooi naar het midden toe gemaakt met het te veel aan stof - het moet ook niet altijd hetzelfde zijn ;). Wie goed kijkt, kan tussen de krullen door eenvoudige drukknopen zien.

324-11 324-12 324-13

Dossier gemaakt - Voor het bloesje gebruikte ik maat 5 jaar, waarbij ik de onderkant verlengde met 2cm. De Charles maakte ik in maart 'op de groei' in maat 6 jaar, perfect om de hele zomer mee verder te kunnen. En hoe de vierjarige reageerde toen ze haar afgrijselijke dat-ga-ik-niet-dragen-want-het-zwiert-niet-tenue aantrok? "Ik voel me prachtig vandaag"... iemand een handleiding-voor-vierjarigen op overschot?

324-14

Despite of what the girl likes - how predictable; sparkles, curls, pink and high heels - her mother decided otherwise... Needless to say she wasn't happy? Should I have said that her new garments are so typically her, sweet and boyisch at the same time? I didn't ;). Instead I let her wear it en promised lots of fabric for the next dress #badmother.
I made her a Charles, in a fabric that was ment to be a jacket - back in 2013. Since I'm not that into pink, I wanted something funny with lots of contrast to wear with. I used a pattern I recently made with slight alterations. What the little monster herself thinks? "O boy, I feel beautiful today" - anybody, instructions for a 4yearsold? You would make me very happy!

Stashbusten in 2015:  25  in  -  112  uit  (11 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in4uit

woensdag 27 mei 2015

Verwenmomentje

321-01
Ik herinner me het nog als gisteren, toen we naar de andere kant van het land reden om het kersverse petekind van meneer Khadetjes te gaan bewonderen. Sinds haar geboorte maak ik er ieder jaar mijn werk van wat nieuw seizoensgerief te voorzien.

321-02
321-03
Stof: Whoopsy Daisy en Granny's Tiles blauw (Soft Cactus) - Patroon: Bubble dress van StraightGrain
Kleine meisjes komen perfect weg met kabouterjurkjes, dus haalde ik nog eens het patroon van de Bubble dress boven. Ik teerde op mijn eerdere inspanningen en gebruikte maat 3 jaar. Het lijkt stilaan traditie te worden, dit jurkje was opnieuw mijn eerste weekendmaaksel - fijn project, niet moeilijk, ideaal als je ondertussen wat wil bijkletsen. Ik combineerde twee stofjes uit de allereerste Soft Cactus collectie, ideaal voor blonde krullenbollen.

322-01
322-02
Stof: Garden blue (uit de voorraad) - Patroon: Lotta dress van Compagnie M
Ten Khadetjeshuize worden de Lotta jurken vaak en met veel plezier gedragen... meer had ik niet nodig om voor Aaya ook een exemplaar te maken. Ik plukte uit de kast een zacht en soepel katoentje - ging ik ooit eens een jurk voor mezelf uit maken - en moest serieus moeite doen om een bijpassend stofje te vinden. Dat hele zoekproces werd trouwens nog eens overgedaan toen het moment er was om knoopsgaten te maken. Uiteindelijk loste ik dat op twee soorten knopen te combineren.

323-01
323-02
Stof: Flowerworks rood en Meloen (Soft Cactus) - Patroon: Paper Fan Dress (Anna Maria Horner)
Een tijdje terug zag ik een prachtig jurkje en pinde het mentaal... Toen ik me afvroeg wat ik dit jaar zou maken, bleef dit patroon hardnekkig op mijn netvlies gegrift en ging ik overstag. Waar het bij Marte van een leien dakje ging, was het bij mij ploeteren en hard werken - ah, eentje erop, eentje eronder, niet? Toen het jurkje enkele dagen aan de kant had gelegen vooraleer het af te werken, zag ik het weer. Een mooi en luchtig zomerjurkje... ideaal om in rond te waaieren en fladderen. Fijne verjaardag Aaya!

Stashbusten in 2015:  25  in  -  111  uit  (11 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in4uit

zondag 24 mei 2015

❤ die zoon

320-01
Stof bovenstuk: Geo Fox Head (Andrea Lauren) van bij Liesellove - Patroon: Charlie van Zonen09
Stof: broek: Boy in the wood (Max&Lola) van bij Mondepot - Patroon: Cisse van Zonen09
Naaien voor meisjes gaat me goed af, ik vul met veel plezier - en gemak, een jurkje is zo klaar in mijn hoofd - de kleerkast van dochterlief, en ieder naaisel wordt met veel oh's en ah's ontvangen. Een mens zou makkelijk vergeten dat er ook nog een zoon in huis rondloopt.

320-02 320-03

Het laat die Khadetjeszoon het grootste deel van de tijd Siberisch koud wat zijn moeder daar allemaal uitsteekt achter die ratelende machine. Hij fladdert door het leven, af en toe stoppend om een omkeerbaar verzoek te uiten. Aangezien het al lang geleden was dat hij nog eens in de prijzen viel, zette ik op mijn naailijst wat jongensgerief.

320-04 320-05

Geen betere patronen om zonen te verwennen dan die van Zonen09 - overkomt jullie dat ook, telkens ik die vastpak, sta ik weer versteld van hoe vlug ze eigenlijk in elkaar zitten en vraag ik me weer af waarom ik dat jongensgerief zo makkelijk aan de kant schuif. Tricot op de menu, in een stofje dat hij gekozen had. Ik combineerde het met het obligatoire okergeel - again #iknow - uit de kast voor de boorden en voering.

320-06

Ik waarschuw jullie alvast, er volgt een lichtelijke picture overload; nu ik die zoon van mij eens voor de lens had, heb ik me ietwat laten gaan en het selecteren van wat ik wou laten zien wilde niet lukken. Ik ga er maar vanuit dat jullie het me wel zullen vergeven... zonen mogen ook gezien worden.

320-07 320-08

Op de foto's prijkt nog de versie van voor de aanpassing. Op weekend vermoedde ik al dat de onderste boord wat te veel zou aansluiten - bleek ook zo te zijn bij het passen - en ondertussen maakte ik de boord los en zette een nieuwe versie aan op 95% van de omtrek. Niet helemaal volgens de regels van de kunst, maar zo past het hem veel beter - en kruipt het tshirt ook minder omhoog, dat vond ik de vorige keer ook al.

320-09

Om compleet te zijn, moest er onder dat tshirt nog een broek komen... het kind groeit eerder in de lengte dan in de breedte, maar ik vond niets naar mijn zin in zijn kast. In mijn stoffenvoorraad lag een mooie lap ruitjesstof die ik met jongensmaaksels in het achterhoofd gekocht had. Ideale match.
Na de wedstrijd kreeg ik zomaar het nieuwe patroon in mijn handen toen het nog warm van de persen was. Lange broeken worden ten Khadetjeshuize nauwelijks gemaakt - verloren moeite, echt - maar nu het kortebroekenseizoen lonkt, haalde ik het pareltje opnieuw boven - en wat een luxe, deze keer rolde een Cisse mèt handleiding vlotjes van onder de machine.

320-10 320-11

Uit alle mogelijkheden koos ik een broek met valse gulp - zippers are overrated ;) - makkelijk en snel. Ik was verstrooid bij het overnemen van het patroon, waardoor de overslag aan de pijpen iets kleiner is dan standaard, maar geen haai die daarnaar kraait. De broek werd op het weekend geknipt en thuis afgewerkt, met mijn hoofd nog bij het weekend want ik slaagde erin van -ahum- toch wel enkele flaters opeen te stapelen. Wat dacht je van het kopiëren van haar geniale ritspaspel maar dan aan de linkerkant van de broek? Laat het me zo zeggen... een asymmetrische broek met opvallende zakken aan de linkerkant, dat was van meet af aan mijn bedoeling ;). Ik voegde dan maar in de rapte nog wat 'gewone' exemplaren toe aan de rechterkant - niet dat zoonlief die ooit gebruikt, maar soit.

320-12 320-13

Dossier gemaakt - Na jaren 'voorlopen' op zijn maat, lopen confectiemaat en zelfmaakmaat nu gelijk. Ik maakte mijn bijna zesjarige dus een 128. Een gewone versie, smallekes heb ik niet in huis. Broeksgewijs komt hij normaliter een maat achter en hoewel de maattabel me ook die richting uitwees, maakte ik toch een 128 - wat extra ruimte kan geen kwaad en met de knoopsgatenelastiek zit die hem prima.

320-14
Soms krijgt een mens zowaar onbetaalbare cadeau'tjes...
--hierbij het derde en een half resultaat van mijn weekendwerk--

Stashbusten in 2015:  25  in  -  106  uit  (10 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in4uit

woensdag 20 mei 2015

Vogelkind

319-01
Stof bloes: Birds Birds (Max&Lola) van bij MonDepot - Stof broek: paarse katoen uit de voorraad
Patroon bloes: Blush uit Homemade Mini Couture - Patroon broek: Finch Shorts van Clever Charlotte
Ik ging géén kindergerief maken. Nee nee, op het weekend wou ik ongegeneerd aan madammennaaisels doen, kon ik mooi misbruik maken van alle ervaring rond de tafel. Toen ik echter mijn planning opmaakte, stond daar enkel kindergerief op. Zucht. U ziet, madammenplannen zijn niet altijd even geniaal.

319-02

Toen ik op een avond mijn virtuele mandje aan het vullen was, werd anderhalve meter ingeladen van een prachtig stofje. Op het moment dat de centen moesten rollen, was die geslonken tot een half metertje - daar ging mijn droom van een zwierig jurkje. Nieuw plan dan maar, of beter nog, een oud uit de kast halen. Voor het bloesje tekende ik een 5 jaar uit die ik langer maakte dan het patroon voorschrijft - het vorige exemplaar viel wat kort uit. Aan de vouw werden enkele centimeters toegevoegd om mijn geliefde plooiwerk toe te voegen...

319-03 319-04 319-05

Het ineen steken had iets weg van de processie van Echternach. Lag het aan het late uur? Lag het aan mijn zeer geringe patroontekentalenten? Geen idee. Feit is dat ik er enkele intensieve tornsessies heb opzitten, met dit prachtige stofje. Zoveel dat het bloesje enkele keren aan de kant vloog zodat mijn gemoed weer rustig kon worden. "Derde keer goede keer" deed het hem hier ;)
Het probleem zat 'm in de extra centimeters die ik toegevoegd had. Tussen het tekenen van het patroon en het naaien van het bloesje zat zoveel tijd dat ik niet meer wist hoe ik het juist 'gezien' had. Op het moment dat ik dacht dat het fragiele stofje écht niet meer aankon, gooide ik alle planning overboord en heb ik lukraak asymmetrisch enkele plooien ingestikt om dan de halslijn opnieuw te knippen.

319-06

Hoewel dochterlief vestimentair gezien niet mag klagen, bevat haar kast niet veel dingen om onder dat bloesje te dragen - Khadetjesmeisjes houden van jurken :). Ik had al tijden een plezante short gepind - oké, ik had het patroon ook al besteld. Maar een stof ervoor, daar had ik geen idee van.
Soms zijn optelsommen het eenvoudigst, ik ging in de kast op zoek naar een bijpassende stof en kwam bij een paars katoentje uit - I know, de meeste mensen zien niet graag paars. Geen idee hoe ik ooit dacht hier anderhalve meter van nodig te hebben, maar nu kwam het stofje goed van pas.

319-07

Ik stond versteld van het aantal patroondelen voor dit shortje, echt. Naar mijn gevoel kon ik met de betreffende stukken met gemak een jas in elkaar knutselen. Eens ik eraan begon viel alles op zijn plaats en was ik met ieder stiksel enthousiaster - mijn tafelgenoten hebben het geweten, dat kan ik je verzekeren. Hoe goed een mens ook opmeet, het moment der waarheid blijft altijd spannend... de pasvorm van het geheel zat prima, ons Khadetje heeft er een comfortabele tenue bij!

319-08 319-09 319-10

Dossier gemaakt - Ik maakte het bloesje in maat 5 jaar. Het Khadetje heeft nog een 'melkbuikje', dus gaf ik die wat extra ruimte door plooien aan het voorpand toe te voegen. Het voorziene kraagje werd achterwege gelaten. De maat voor de short was iets moeilijker... het kind zat in maat 4j (borstomtrek), 6j (buik) en 5j (heup). Na wat heen en weer getwijfel maakte ik een 5 jaar. Door het pof effect van het shortje zit die meer dan ruim, bij een volgend exemplaar kies ik een maatje kleiner.

319-11
--hierbij het eerste en tweede resultaat van mijn weekendwerk--
Voor wie graag kans maakt op een goodiebag van datzelfde weekend,
raad ik je aan eens te gaan kijken bij Sofie en Daisy. Veel succes!

Stashbusten in 2015:  25  in  -  103  uit  (10 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in4uit

zaterdag 16 mei 2015

Stoere viking

316-01

Het Khadetjesneefje ruilde zijn vier in voor een stoere vijf, hoog tijd voor zijn jaarlijkse naaisel!

316-02
316-03

Khadetjesneefje valt pal tussen mijn kinderen - van leeftijd en wat grootte betreft, gaat hij gelijk op met dochterlief - wat het me makkelijk maakte voor de maat. Ik had bij mijn vorige maaksel het patroon onmiddellijk in drie maten overgenomen - de schoonzus houdt van oversized, dus maakte ik een maatje groter. Wat de stof betreft, wou ik per se uit de voorraad putten. In mijn begindagen scoorde ik bij mijn Khadetje met zijn vikingtrui, en het restje daarvan was net voldoende voor het voorpand. Ik gaf de trui iets meer body door te combineren met zwarte Punta di Roma. Zwart is ook maar zwart, dus kregen de contrasterende stiksels een vrolijk oranje kleurtje en flockte ik op de achterzijde nog een helm.
Het is heerlijk iets voor het kind te maken, de verraste en blije blik in zijn ogen bij het openen van het pakje was goud waard - hoewel het knutselgerief daar uiteraard ook de oorzaak van kon zijn. Ah... mijn naaisterhart ;).

316-04

Stashbusten in 2015:  20  in  -  101  uit  (10 gekocht&verwerkt - 1 hergebruikt - 35 verkocht)  - #1in5uit