vrijdag 31 oktober 2014

Geeft weg: Lua

In het voorjaar rolden hier enkele slaapzakjes vanonder de naaimachine. Een snel klaar project met mooie details, ideaal voor geboortecadeautjes of om uw eigen wriemelaars in te verpakken.

262
Patroon: Lua slaapzak van Straight Grain patronen

Om de lancering van de Nederlandse vertaling van het patroon te vieren, mag ik van An van Straight Grain mee in de rij schuiven om een exemplaar weg te geven. Maak je graag kans, doe dan voor 6 november hieronder je ding. An geeft er -samen met plezante waardebonnen van Den Depot- op haar blog ook enkele weg.

a Rafflecopter giveaway


woensdag 29 oktober 2014

In galop...

Toen zij haar najaarsstofjes online zette was ik verliefd, serieus verliefd. Mijn vingers jeukten en kriebelden, mijn gedachten galoppeerden alle kanten uit, een hele collectie jurkjes en hemdjes ontstond ter plekke...

261-01
Stof: Trophy Teal (Emily Herrick voor Michael Miller) - Stof voering: Granny's Tiles Orange
(Soft Cactus) - Patroon: Suzanne uit Zelfgemaakte Kleertjes 2
...om dan weer met de voeten op de grond te landen.
"Mevrouw Khadetjes" sprak ik mezelf toe, "u hebt werkelijk stof genoeg"
"Maar als ik nu eens plechtig beloof ze niet in de kast te leggen en ze onmiddellijk te verwerken?"
Karakter, daar loopt het af en toe wel eens verkeerd, ziet u ;).

261-02 261-04 261-03

Beloofd is beloofd, de stofjes haalden de kast niet - bijna, want 1 stofje werd gereserveerd voor het verjaardagskleed en een ander ligt in frieten gesneden voor zoonlief. Om het plaatje compleet te maken haalde ik een niet-vet-veel-gebruikt-boek van onder 't stof.
Het plezante aan Zelfgemaakte Kleertjes is dat je bij ieder model zoveel keuze hebt en dus naar hartelust kunt combineren. En twijfelen; of je nu dit of toch iets anders zult doen - mouwen of niet; uiteindelijk werd het mouwloos.

261-05

Wonder boven wonder ging het parcours relatief probleemloos - werkelijk, ik heb er schrik van, van die boeken. Ik ben er écht niet slim genoeg voor om die dingen zonder fouten te maken. Ik maakte voor dochterlief een 4 jaar - ze wordt vier eind december - en tekende uit voorzorg enkele mm bij aan de zijkant, maar het jurkje zit haar perfect.

261-07 261-06

Met dit maaksel -en nog anderhalf op de planning- begint de kast van dochterlief aardig te vullen... ik hou er niet van meer jurkjes te maken dan het kind kan dragen - hoe graag ik dat ook doe, want van dat kleine meisjes gerief, da's toch plezant. Zonen-tijd dus... Major, want ook dat kind is gegroeid.

261-08

zaterdag 25 oktober 2014

Pff. Bloemen.

Of ik nog plezante stoffenwinkels kende?
'Ja hoor, ga hier maar eens kijken - ook leuke dingen voor madammen te vinden-'
'Tussen haakjes, ik bestelde er dit stofje'
Hmm, jij houdt toch niet van bloemen?
'Feit, maar soms moet een mens eens boven zichzelf uitstijgen', probeerde ik nog stoer te doen.

259-01
Stof: Birds Black (Lucy has a Secret) van bij MonDepot - Patroon: Jurk 101 uit Burda 2011/2
Van de verschillende soorten stofjes heb ik niet zoveel verstand... Met vallen en opstaan leerde ik het afgelopen jaar dat je project staat of valt met de juiste keuze van stof. Als het patroon om soepele stof vraagt, dan red je het niet met een simpel katoentje uit de kast. Dus bestelde mevrouw Khadetjes stof. Madammenstof.

259-02

En nee, ik houd niet van bloemen. Niet in het echt en niet op stof. Maar de woorden 'soepel en geschikt voor soepel vallende jurken' in de omschrijving haalden me over de streep. Bij haar zag ik een prachtig nazomerjurkje en ik deed een poging tot copy/paste.

259-03

Madammenstof verwerkt iets minder makkelijk dan wat normaal onder mijn machine rolt, maar het stofje voelt ongelooflijk zacht aan - en het blinkt. Nog zo'n criterium dat me normaal gezien straal voorbij zou doen lopen. Ik plande enkele aanpassingen, maar een Gestikte Wijven dag in aangenaam gezelschap deed me zoveel tateren, dat daar niets van in huis kwam.

259-05

In ieder geval, het leverde me een draagbaar jurkje op waar ik min of meer tevreden over ben - les twee is rimpelrokken flateren me niet. Ik probeer het te onthouden ;). Bij een volgende versie - die komt er dus echt hé - minder rimpels en de halsuitsnijding net iets minder diep. Maar dat is zeuren over details, want ik houd van mijn grote-madammen-jurkje! Met bloemen en al ;)

259-04

Dossier "de aanpassingen" - Ik mat mezelf op en maakte het lijfje 2 cm langer - om echt flatterend te zijn, mocht dat zelfs wat meer geweest zijn. Het rokdeel werd eveneens een serieus stuk langer geknipt. Burdadames vallen niet al te groot uit ;). Datzelfde patroondeel werd in haar navolging véél minder breed geknipt dan gevraagd - en zal bij een volgende versie nog wat minder breed gemaakt worden. Ik verplaatste de naden aan het voorpand en voegde nog twee extra nepen toe om een 'gaap'probleem op te lossen - tot zover het gedacht een simpel jurkje zonder veel nepen te maken. Mijn lijf laat dat blijkbaar niet toe - schaterlach.

259-06

dinsdag 21 oktober 2014

Gezocht

Jullie reacties op Zo Geknipt 2... héérlijk om lezen.
Had ik niet alles hapklaar aangeboden gekregen, ik had het er heel moeilijk mee gehad, met wat eerst te kiezen. Ondertussen heeft een onmiddellijke stijging van het geboortecijfer van jongens in mijn omgeving die keuze zéér simpel gemaakt ;)

a Rafflecopter giveaway
...Berbe Luyckx - Annita De Schutter - Inge Hermans - Ruth Melis - Evy Ceustermans...

Gelukkige dames, als ik jullie adressen in mijn bezit heb, overval ik de post! Voor wie niet zo gelukkig was... lang leve de tijd van verlanglijstjes #het-is-bijna-weer-die-tijd-van-'t-jaar of trakteer uzelf in de boekhandel. Je zult er geen spijt van hebben!

maandag 20 oktober 2014

Zo getest #19: slapen in stijl

257-01b
Stof: Fly to the Sky orange (Hamburger Liebe) - voering: joggingstof
Ze waarschuwde me op voorhand "Niet echt een projectje voor tussen de soep en de patatten.".
Hmm, mevrouw Khadetjes keek tegen een strakke deadline aan en besloot het laatste recept toch maar tussen de etenswaren te draaien.

257-02
Als het gaat over links en rechts is mevrouw Khadetjes niet van de allerslimsten... Ik wisselde
de patroondelen en vond het gewoon zonde om alles opnieuw te knippen. Spreken we af dat jullie
dat niet gezien hebben en dat de sluiting van deze slaapzak wèl juist zit? Met dank, zou ik zo zeggen ;)
Misschien toch niet zo'n goed idee?

257-03 257-04

Het ging niet zo van een leien dakje, dit slaapzakje. Maar eens het af was, had ik alle tijd en tornwerk er voor over. Ik sprak al over plezante vormen, wel, deze slaapzak bevat er meerdere van. Hij is niet in huis getest, maar het lijkt me gewoon een praktisch ding. Geen knopen die je door knoopsgaten moet peuteren of baby's die je in te nauwe openingen moet wurmen. Je opent alle drukknopen en de rits en je legt uw hoogstpersoonlijke wriemelaar in het slaapzakje.

257-05

De slaapzak is er in 4 maten (pasgeboren, 6mnd, 1 jaar en 2 jaar) en valt behoorlijk ruim. De stroken aan de rits zijn wel een extra werkje, maar ze zorgen ervoor dat de slaapzakbewoner véél plaats heeft - wat mij alleen maar aangenaam en comfortabel lijkt. De verschillende patroondelen zorgen ervoor dat je naar hartelust verschillende stofjes kunt combineren, al dan niet met paspel.

257-06

Meer testmoois vind je bij SoFilles, bij Madelinne en bij Missy N.

zondag 19 oktober 2014

Zo getest #18: logeren in stijl

232-01
Stof: Little Red Riding Hood (Kokka) van bij Sjiekebiele & Gabardine van In den Beer
Ik neem jullie mee naar juli en naar de rolstoelrace... Net voor de deadline piepte ondergetekende er van tussenuit. Dik tegen mijn gedacht, maar achteraf bleek de operatie aan mijn voet net datgene te zijn wat die nodig had. Maar dat niet mobiel zijn, daar keek ik tegenop!
Over naaien zal ik maar niet spreken, met een voet waar je niets mee mag/kunt doen. Gelukkig was ik sinds de val al een 'linkse stikster' geworden en werkte ik zo goed en kwaad als mogelijk verder. Dat was echter buiten een aantal ingrediënten gerekend... anorakknopen? Mil***. Niet. In. Huis.

232-02

Meneer Khadetjes stond nu precies niet op de eerste rij te wachten voor een bezoekje aan de stoffen/fourniturenwinkel. Grr. En daar zat ik dan... Op anderhalve kilometer van wat-ik-dacht-nodig-te-hebben. Mijn stof lag klaar, de rits, het karton en al de rest. Alles. Behalve die knopen.

232-03

Oké, bijna alles. Want de -gewone- rits die normaal in het voorpand hoort, was ook niet in huis te vinden - vandaar de dichterlijkevrijheid van een blinde rits. Mijn vingers kriebelden en mijn ongeduld was ahum behoorlijk groot, dus trok ik er maar op uit met de rolstoel. Ik kan een niet zo schoon verslag schrijven over de staat van de fiets- & voetpaden onder een brandende zon, maar ik had wat ik nodig had. 
Even later had ik mijn koffertje, een stevig exemplaar, precies zoals ik het graag heb. In het voorpand stak ik nog wat extra paspel, om te verbergen dat het patroon niet zo mooi doorloopt als had gekund ;).

232-05

De 'poezenmand' binnenkant van het koffertje is op een ingenieuze manier uitneembaar. Mocht je het stofje aan de binnenzijde ooit beu zijn, of er is een of ander bizar accident met lekkende toestanden, is het zonder al te veel moeite vervangbaar.
De flap van het koffertje kan niet volledig open, wat ideaal blijkt in combinatie met uitermate voorzichtige Khadetjes die rondmarcheren met een volle koffer en open flap - voor wie niet zo'n fan is van half geopende koffers, is het trouwens haalbare kaart om dat aan te passen door 2 patroondelen te wijzigen. Het koffertje is precies goed van grootte; pyjama, toiletgerief en verse spullen. Rest me alleen nog een logeeradres te vinden ;)

  232-04

Meer testmoois zie je bij Kotkedei.
Je kunt nog altijd een kansje wagen om zo'n exemplaar te bemachtigen.

zaterdag 18 oktober 2014

Zo getest #15: koker toestanden

217-01

Om het even welk gerief je in een koker zou willen opbergen, het recept is in ZoGeknipt2 te vinden. Naast een aantal kant- en klare projecten (toilettas, pennenzak/brillenkoker, opberger, ...), krijg je alle kennis aangereikt om om het even wat van een koker te voorzien.

217-02 217-03

Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van rondingen stikken, dus ik maakte me er makkelijk vanaf met een kant en klaar nummer; een brillenkoker. Ideaal om alle rondslingerende zonnebrillen te vangen - in de ijdele hoop dat ik ze volgend jaar in de lente terug zal vinden. De handleiding loodste me vlotjes voorbij mijn rondingenfobie, en en passant werd er zelfs nog een rits toegevoegd. Het lintje en het handvat liet ik - gezien het formaat - achterwege.

217-04

Meer testmoois is te zien bij Lolo.
Je kunt nog altijd een kansje wagen om zo'n exemplaar te bemachtigen.

Zo getest #17: Tipsy-toestand

Ieder maaksel werd voorzien van een mailtje richting de ontwerpers. Meestal was dat iets in de zin van 'zit-wel-goed-maar-verzet-eens-deze-komma's-eens-wil-je?' Dit maaksel? Ah. Dat was een ander verhaal - lees vooral verder ;).

228-10

Het ontwerp van het tasje, daar was ik onmiddellijk weg van. De afwerking met biais aan de binnenkant... hmm, laat ons zeggen dat dat niet tot mijn absolute favorieten behoort. Ik zette me erover, volgde keurig - dacht ik toch - alle stappen en ik kwam iets uit dat nog het meest weghad van een lange saucisse. Wat leidde tot een bevlogen mail dat ik nu niet de grootste potjesmadam ben, maar dat mijn toiletzak toch wel net iets groter moest uitvallen dan dit.

228-11 228-12

Om een kwartier later met het schaamrood op de wangen naar de dames te mailen dat ondergetekende misschien wel een ietsiepietsie foutje gemaakt had. Geblunderd en zo van die dingen. Big time. Om maar te zeggen... als je dit plezante zakje maakt, is het misschien interessant eens goed naar de foto's van de handleiding te kijken zodat je de twee delen juist aan elkaar bevestigd. Als je tenminste niet naar een tasje voor je breinaalden op zoek bent ;).

228-01

De biais werd vakkundig verwijderd - daar zijn we goed in, mijn scalpel en ik - en de stukken werden juist aan elkaar gezet. Riet herstelde van haar hartstilstand - verontwaardige Khadetjesmail op een moment dat de deadline nogal snel dichterbij kwam - en ik maakte er nog eentje. Wat kleiner deze keer.

223-10

De verhouding van het make-up tasje vind ik zo mogelijk nog mooier dan die van de toilettas. Voor dit tasje lapte ik het 'gebruik-effen-stofjes' volledig aan mijn laars en haalde ik mijn geliefde Lotta-Jansdotter stofjes boven. Als accentkleur kwam er een ultramarijnblauwe rits en paspel. En meer moet dat niet zijn.

223-11 223-12

Het tasje is relatief eenvoudig te maken, mocht je het makkelijker willen, dan zal de paspel achterwege laten al veel maken in tijd. Voor onderstaand tasje ging ik nog een stapje verder, en stopte tussen de verschillende patroondelen nog een stukje paspel - waarvan het touwtje verwijderd werd, zodat het geen al te grote verdikking geeft waar de verschillende patroondelen samenkomen.

258-01 258-03 258-02

De afwerking met biais langs de binnenkant blijft een tijdrover, maar ik vind het tasje zo plezant dat er ongetwijfeld nog heel wat zullen volgen. Wie doet mee?

258-04

Meer test moois kun je vinden bij ZaZoZip en Gestrikt.
Je kunt nog altijd een kansje wagen om zo'n exemplaar te bemachtigen.

vrijdag 17 oktober 2014

Zo getest #14: deftige meneertjes

Als jullie het niet erg vinden, dan doe ik enthousiast verder aan mijn ZoGeknipt2 marathon ;). Ik presenteer jullie de recepten trouwens in volgorde van moeilijkheidsgraad - wil je graag iets snel en 'makkelijks', dan is het wel een idee om eerst voor de lagere receptennummers te kiezen!
Het boek voorziet voor -bijna- iedereen iets; babymeisjes, meisjes, dames, stoere jongens en ook de kleine meneertjes worden niet vergeten. Een hemdje... Nu doen hemdjes mij meestal denken aan knopen, knopenpad, kraag en ambetantigheid - dat zegt meer over mij als naaister dan over het kledingstuk ;).


220-01
Stof: Bloomy Diamonds Green (Hamburger Liebe) - Patroon: Zo Geknipt 2 recept 14
Zoonlief droeg nauwelijks hemdjes omdat het een immens gedoe was om dat ongelukkige kind aan te kleden. Met dit handig overslaghemdje ging dat nogal anders geweest zijn... Mijn exemplaar sluit met plastiek -sorry Riet ;)-, maar je kunt even goed knopen (met een drukknoopje erachter) of drukknopen gebruiken.

220-02
Jaa... ik weet het. De overslag zit wel degelijk verkeerd. Mevrouw Khadetjes doet
het niet zo super als het gaat over de hele links/rechts kwestie ;).
Ik gebruikte voor de volledige buitenkant hetzelfde stofje, maar de manier waarop je het hemdje ineen stopt, vraagt er gewoon om om met verschillende stofjes te spelen. Zo zie je de plezante boog op het achterpand trouwens veel beter. Ziet eens, wat een schoon -geleende- meneertjes ik jullie kan presenteren.

220-03 220-07 220-08

Meer testmoois te zien bij Alice & Gabrielle en Stipjes en datjes.
Je kunt nog altijd een kansje wagen om zo'n exemplaar te bemachtigen.

donderdag 16 oktober 2014

Geeft weg: Zo Geknipt 2

Nee nee nee, versta me niet verkeerd. Ik ben mijn eigen exemplaar nog lang niet beu. Geen sprake van dat ik die weggeef. Maar van Uitgeverij Van Halewyck mag ik mijn enthousiasme letterlijk delen. In vijfvoud nog wel.


Wil je een kans wagen om deze schat aan naaivoer in je brievenbus te vinden? Laat je volledig gaan met mijn elektronische vriendje voor 21 oktober. Ben je niet bij de gelukkigen? Geen nood, want in praktisch iedere boekhandel vind je dit schitterende boek voor €24,95. Of misschien hier - de dames zijn gewapend met massa's roste centen en een balpen ;).

a Rafflecopter giveaway

woensdag 15 oktober 2014

Zo getest #16: de schoudertas

222-01

Nummertje 16, ofwel het verhaal van de tas die staat als een huis. Werkelijk, als een huis, ik zeg het u.

222-03

Een 'Zo Geknipt' zonder tas, dat kan ik me niet voorstellen. Het hoeft ook niet, want dit recept staat in jouw nieuwe boek - ondertussen mag ik dat al veronderstellen hé ;). Opnieuw een groot en handig formaat voor het betere meezeul werk. Een pluspunt is de sluiting met rits die zo breed open kan dat je niets van verlies hebt. Maar het allerplezantste eraan vind ik het mini zakje aan de zijkant - dat sluit met een valse knoop, ideaal om een schoon exemplaar uit je voorraad te gebruiken zodat je 'm veel ziet -, dat tegelijk het draaglint op zijn plaats houdt.

222-02

Twee eigen goestingen in dit exemplaar, de een noch de ander vind ik goed geslaagd. Het schouderlint leek me zeer breed dus dacht ondergetekende er wat centimeters af te peuteren... ca va als je van niet beter weet, maar het origineel is mooier.
Wie hier al even meeleest, weet dat ik een zwak heb voor stevig. Ik hou niet van flodderige zakken, het kan me langs geen kanten bekoren. In plaats van de aangeraden versteviging zit in dit exemplaar Decovil light. Het maakt het naaien wat lastiger, maar mits wat geduld en aangepast naaitempo is het doenbaar. En de tas, die staat als een huis. Als je mijn mening vraagt, komt het het model van de tas niet echt ten goede - wees dus flink en volg gewoon de handleiding ;)

222-04 222-05

Met verzonken rits en al - zo weet ik ook eens hoe je dat eigenlijk juist doet - ging de tas regelrecht naar oma Khadetjes. En ik zag 'm ondertussen al heel wat keren passeren, ik veronderstel dus dat het ding zijn werk doet: veel gerief transporteren op een comfortabele manier.